ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Две седмици ще се нужни да се пренастроят машините за гласуване

ЦИК Радев

Трябва да отчитаме факта, че Народното събрание вече определи последната възможна дата за президентските избори и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Това каза президентът Румен Радев на среща с ръководството на Централната избирателна комисия на "Дондуков" 2. "Затова и в обществото все повече се говори за избори "две в едно". Най-важната страна в този дебат сте вие и изборната администрация", добави президентът, който очаква ЦИК да сподели своята организационна, техническа, технологична, времева и финансова готовност за провеждане на избори заедно на парламентарните и президентските избори.

"Разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори. Досега в нашата практика смесването на тези избори не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни около нас. Но, от друга страна, всички знаем, че отделните избори изискват и много повече финансови средства", посочи държавният глава. Радев констатира, че българите вече са натрупали през настоящата година чувствителна електорална умора и вероятно ще трябва да отидат и в три поредни или последователни неделни дни на избори.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза, че комисията винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те, и дали се произвежда в един и същи ден повече от един вид избор. Технологично и организационно е възможно да се проведат избори "две в едно", отбеляза тя. "От технологична гледна точка, в случай, че се проведат на различни дати, нашата препоръка е да има минимум две седмици разстояние, това е критичния минимум", посочи още Нейкова. Трябва да се престоят машините, машинно гласуване се произвежда и извън страната, припомни председателят на ЦИК.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст