ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мангъров: Мерките са ненужни, само отчитат дейност

Доц. Атанас Мангъров

Мерките са абсолютно ненужни и са вид отчитане на дейност, за да се замажат очите пред света, че нещо се прави, заяви доц. Атанас Мангъров, инфекционист, в интервю за  Радио „Фокус“.

"Ние много отдавна трябваше да се върнем към добре познатия си стар начин на живот, но не искаме да го направим. Иначе историята с този вирус ще приключи, когато вирусът мине през цялото население на земното кълбо. И когато това се случи, нещата ще затихнат. Но ние не можем дотогава да стоим заключени, маскирани, да не ходим на училище, да не работим. Просто ние трябва да намерим начин да живеем нормално с този вирус, както сме правили това многократно в човешката история", заяви експертът. 

Мангъров коментира и новите варианти на вируса. Световната здравна организация добави още един вариант към класификатора – въпросния Мю. За него има опасения, че може частично да избегне вече формирания имунитет след изкарана инфекция или поставени ваксини.

"Това, което трябва добре да се разбере – че това са нови варианти, това не са нови щамове. И всеки, който е карал някой от вариантите на COVID-19, той няма да се разболее от нов вариант. От нов вариант могат да се разболеят само тези, които са ваксинирани и при които новите варианти са в състояние да преодолеят защитата, която е създадена от ваксината. И всъщност всички, които са ваксинирани, рано или късно ще се разболеят от някой от вариантите и когато това се случи, те вече няма да се разболяват от другите нови варианти. Ако се появи нов щам, т.е. COVID-20 или 21, евентуално тогава можем да говорим, че тези, които са преболедували, ще могат да се заразяват", подчерта доцентът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст