ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нова хакерска атака срещу системата за преброяване

Преброяване 2021

Oще в първия ден на националното онлайн преброяване хакери атакуваха електронната система на Националния статистически институт. Снощи към 19:30 ч. отново е имало атака, каза пред bTV зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. "Това вече е инцидент, докладвано е в Държавна агенция "Електронно управление" и в Съвета по киберсигурност. През нощта системата не е спирана. Същността на самата атака е да се задръсти трафикът, който беше седем пъти по-силен, отколкото сутрешната атака", обясни Янчева. Сутрешната атаката е била от Швеция, а вечерната – от Китай.

Диана Янчева гарантира, че няма проблем със защитата на данните на гражданите. За първата атака зам.-председателят на НСИ отново обясни, че тя е блокирана още на първото ниво на защита: "Беше ограничен капацитетът на самата връзка към системата, така че да можем да реагираме успешно, ако отново се появи. В течение на деня имаше голямо струпване на желаещи да се преброят, но поради тези ограничения трябваше да изчакват дълго време."

Имало е проблеми и със свързаността с другите бази данни с останалите институции, с които НСИ работи и обменя информация за идентификацията на гражданите, които искат да се преброят.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст