ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сърбия: Ковид пропуск за кина, сватби, ресторанти, спортни прояви

сърбия коронавирус

Епидемиологичната ситуация в Сърбия се влошава и специалистите препоръчват въвеждането на COVID пропуски, решение за което ще вземе Кризисният щаб на заседанието си следващата седмица, пише вестник "Новости".

"Ситуацията във връзка с коронавируса вече не е нестабилна, а неблагоприятна, в отделни части на страната е извънредна, поради което членовете на Кризисния щаб ще предложат по-строг контрол на мерките, които никога не са отменяни", заяви епидемиологът Бранислав Тиодорович.

"Преминахме червената линия, тоест момента, когато можехме да спрем увеличението на броя на новозаразените на ден", добави той.

Държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек заяви, че единственият начин за справяне с най-новия удар на коронавируса, който заплашва през следващите две седмици, е COVID пропуск за присъствие на спортни събития, посещения в театри, кина, на сватби, в ресторанти и кафенета.

Пропускът ще представлява потвърждение за ваксинация, преболедуван КОВИД-19 или негативен тест на коронавирус. Обмисля се и намаляване на броя на хората, присъстващи на по-големи прояви, сега разрешеният брой е до 500 души. Наред с всички мерки обаче е необходимо да се ваксинират 80 процента от гражданите. Хората трябва да разберат, че коронавирусът се побеждава с ваксини, а не със строги мерки, каза Джерлек.

Епидемиологът Предраг Кон смята, че COVID пропуските са най-доброто решение за ситуацията в момента, тъй като гражданите имат на разположение ваксини и не става въпрос за пълно затваряне.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст