Бюджетът на Здравната каса ще остане балансиран

Национална здравноосигурителна каса

Парламентарната бюджетна комисия ще предложи за гласуване в пленарната зала вариант, при който бюджетът на Здравната каса остава балансиран. Това решиха членовете на комисията в началото на заседанието си. В четвъртък в пленарната зала актуализацията на бюджета на НЗОК така и не можа да бъде приета, тъй като бяха одобрени множество предложения, които не са обезпечени с финансов ресурс, припомни председателят на комисията и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански. "Това означава само едно, че ние трябва да вдигнем осигурителните вноски като приход в самия бюджет", уточни той.

Според единия приет в залата вариант трябва да се намерят допълнително 28 млн. лв., за да могат предложенията да се случат, а според другия – над 42 млн. лв. Каримански отбеляза, че ако трябва да залегнат всички предложения, може да се стигне до вдигане на осигуровките на работещите.

Самите депутати очевидно бяха объркани какво всъщност е било прието в четвъртък вечерта, а групата на ГЕРБ-СДС избра да напусне заседанието на комисията. "Aко напуснем, нещата ще тръгнат по-бързо, а ще защитим предложенията си в пленарната зала", каза Кирил Ананиев.

Комисията реши в пленарна зала да бъде внесен доклад, който да заложи отпадане на въпросните предложения. Депутатите продължават с разглеждането на държавния бюджет, където има над 60 предложения. Окончателно текстовете трябва да бъдат одобрени в пленарната зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст