Василев предложи петгодишна схема за разплащане със строителите

Парламент Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев предложи на депутатите от Бюджетната комисия схема за разплащане със строителните фирми през следващите пет години. Предложението идва на фона на недоволство и протести на строителите заради спиране на плащания и стопиране на процедури по възлагане на дейности. От думите на министъра пред Бюджетната комисия обаче стана ясно, че в АПИ има сериозни наследени проблеми, които са довели до тази ситуация. 

Василев уточни, че АПИ е направила възлагания над стойността на договорите със строителните фирми. Той даде пример с договори за 20 млн. лв., по които са възложени допълнителни дейности за 200 млн. лева. Той определи това като масова практика в пътната агенция, която обаче е незаконна, защото Законът за обществените поръчки позволява допълнителните възлаганията да са до 50 процента над стойността на договора.

В резултат на порочната практика общата стойност, на това което ще бъде изработено до края на година и което все още не е разплатено е 1.3 милиарда лева. Отделно възлаганията от АПИ към фирмите са за 3.7 млрд. лева, но дейности за останалата част няма.

Решението според финансовия министър е АПИ да сключи анекси към договорите със строителните фирми, за да станат договорите валидни. МФ предлага плащането по тези договори да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 година. Тази схема обаче изисква санкция от парламента.

В актуализацията на бюджета, която парламентът следва да приеме на второ четене, допълнителни средства от 220 млн. лв. по бюджета на АПИ ще има за първоначално разплащане с фирмите. 100 млн. лв. са заделени за зимното почистване и за неотложни разходи.

Ако решението, предложено от Василев, не бъде възприето, строителните фирми могат да си търсят парите по съдебен път.

"Ние предлагаме и "затягане на кранчета" – в АПИ има списък с неизрядни изпълнители, който сега е с пожелателен характер, но ще стане задължителен за изпълнение. Правим така, че да има само банкови гаранции за изпълнение на договорите, а не застраховки. Даваните аванси на фирмите също задължително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите", посочи още финансовият министър.

От Бюджетна комисия се чуха предложения срокът за разплащане със строителните фирми да бъде съкратен от пет на три години. Василев смята, че това е възможно, въпреки че решението ще натоварва бъдещите бюджети на АПИ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст