Камарата на строителите подкрепя исканията на протестиращите

Камарата на строителите

Камарата на строителите в България категорично застава зад справедливите искания на Българска браншова камара „Пътища“.

Оттам заявиха, че подкрепяме колегите си от пътния бранш, които са важна част от строителния отрасъл на страната.

"Забавените разплащания и липсата на ясна перспектива поставят на изпитание фирмите – членове на КСБ, както и бъдещето на семействата на хиляди работници", отбелязват от строителната камара. 

Ето какво още се казва в позицията им: 

Досега държавата винаги е успявала да осигури средства за разплащане на извършените и приети през годината строително-монтажни работи в нормални срокове в рамките на текущата година. Тази практика вече не съществува и това вече има негативен ефект върху сектора, който осигурява 12 на сто от БВП.

Всички строителни фирми се превръщат в рискови кредитополучатели за банките, расте междуфирмената задлъжнялост, възникват проблеми с доставчиците на материали.

Има опасност хиляди работници не само от пътния бранш да останат без работа. Ако фирмите бъдат принудени да ги освобождават, те ще се влеят в социалната система и допълнително ще я натоварят. Това също би довело до дългосрочни проблеми не само в отрасъла, но и в цялата икономика.Крайно време е държавата да влезе в ролята си и да спазва ангажиментите, поети с подписването на договори.

Строители от всички сектори имат договорни отношения с държавата, с общините и няма значение кой е министър или кмет. След като е назначен или избран на този пост, той представлява държавата или общината и носи пълна отговорност за действията или бездействията си.Ние, строителите, изпълняваме поетите договорни отношения. Доказахме нееднократно в годините, че сме готови на диалог и разумни компромиси.

Ние искаме ясни правила и най-вече тяхното спазване.Категорично стоим встрани от политическите битки, на които сме свидетели всеки ден. Особено във времето, в което живеем – на пандемия, страх и несигурност в утрешния ден на стотици хиляди хора за хляба им, за децата им.Запазваме си правото да предприемем всички законни действия, за да бъде чут гласът ни далеч извън пределите на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст