Nord Stream 2 AG планира “Северен поток – 2” да заработи до края на годината

Северен поток-2

Въвеждането на "Северен поток – 2" в експлоатация се планира до края на 2021 година след провеждане на необходимите предпускови работи, се казва в съобщение от оператора на проекта Nord Stream 2 AG.

"Днес секциите от втората тръба на "Северен поток – 2", идващи от брега на Германия и от териториалните води на Дания, бяха съединени. Те бяха издигнати от дъното над повърхността на морето от тръбопоставящата баржа "Фортуна", скъсени до нужната дължина и съединени. Заваряването на шевовете е станало на платформа над водата и после завършената тръба на газопровода е била спусната на морското дъно", се казва в съобщението.

По-рано и от "Газпром" съобщиха, че строителството на "Северен поток – 2" е било напълно завършено сутринта на 10 септември.

"След това ще бъдат проведени предпускови изпитания, за да може да се въведе газопроводът в експлоатация преди края на тази година", отбелязват от Nord Stream 2 AG.

Запитани от ТАСС експерти смятат, че "Северен поток – 2" може да заработи с пълна мощност преди края на тази година на фона на ниската запълняемост на европейските хранилища на природен газ и рекордните цени на суровината. Тръбопроводът може да бъде готов за пускане на първия газ още от 1 октомври.

От "Газпром" съобщават, че по газопровода "Северен поток – 2" през тази година може да бъдат доставени 5.6 млрд. куб. метра природен газ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст