Полският президент отказа да се срещне с Меркел

Анджей Дуда (Би Би Си)

Полският президент Анджей Дуда няма да се срещне с германската канцлерка Ангела Меркел по време на визитата й утре във Варшава, каза висш служител на президентската канцелария, цитиран от ДПА.

Промяната в графика бе обявена малко след като Русия заяви, че спорният газопровод "Северен поток-2" към Германия е завършен. Полша отдавна се противопоставя на този проект, отбелязва ДПА.

Германското правителство заяви по-рано този месец, че Меркел и Дуда ще се срещнат.

Павел Солох, ръководител на звеното за национална сигурност на полският президент, обаче каза днес, че срещата няма да се състои заради "стечение на обстоятелствата и несъвпадение" на графиците.

Дуда ще се намира в Катовице на дълго планирано посещение по времето, когато Меркел ще е във Варшава, каза Солох пред полското радио и добави, че германското посолство е било информирано за неговите пътувания.

"Отношенията с Германия са добри, дори "Северен поток-2" да хвърля сянка върху тях, което отслабва доверието в двустранните връзки", каза Солох.

Според информации на полски медии разочарованието от завършването на проекта е изиграло роля за решението на Дуда да не се срещне с Меркел.

Канцлерката ще се срещне утре с полския премиер Матеуш Моравецки, съобщи полското правителство и добави, че във фокуса на разговорите им ще бъде ситуацията на полската граница с Беларус.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст