Правната комисия не гласува закриването на спецпрокуратурата

Иван Гешев гл. прокурор

Прекъснатото заседание на парламентарната комисия по правни въпроси беше подновено и отново прекратено. Така отново не се стигна до гласуване на промените, които предвиждат специализирания съд и прокуратура да бъдат закрити и да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет.

Срещу тези промени се изказаха депутатите от ГЕРБ-СДС, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и главният прокурор Иван Гешев, който заяви: 

"Вярно, че сме в предизборна ситуация, предизборна агитация, това е положението, за съжаление надявам се интересите на българските граждани и на българското общество да са на първо място, въпреки че съм скептик вече".

По-рано в комисията възникна пореден скандал по време на заседанието й. Депутатите се скараха по текстове от правилника за работа на парламента. Част от народните представители искаха заседанието да продължи и след 14 часа, а останалите настояха, че това не може да се случи, защото има насрочено пленарно заседание.

Това изостри тона сред народните представители за пореден път днес.

От "Демократична България" предложиха да няма дискусия по промените в Закона за съдебната власт, в които е записано закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Мотивът на Атанас Славов беше, че широк дебат в парламента вече имало.

Главният прокурор Иван Гешев реагира с думите, че това е опит да се отнеме думата на представителите на съдебната власт, които имат какво да кажат. В залата беше представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

В крайна сметка заседанието се премести от сградата на бившия Партиен дом в Народното събрание и продължи. Депутатите обаче не успяха да гласуват промените в Закона за съдебната власт, тъй като започна пленарното заседание в 16.00 часа и заседанието на правната комисия беше прекратено. Все пак депутатите успяха да гласуват отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор и прехвърлянето му към Министерството на правосъдието.

Преди това главният прокурор Иван Гешев предупреди депутатите от парламентарната правна комисия, че държавното обвинение отказва да носи отговорност за последиците от закриването на Специализирания съд и прокуратура и от преместването на Бюрото за защита на свидетели в Министерството на правосъдие. Гешев дойде на заседанието по собствено желание.

"Тези дни чувам думата "обезкостяване" на главния прокурор и прокуратурата или, както придоби граджанственост – "тричане".  Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на миналия век. Това е, което ще представлява проблем за прокуратурата. Но това е "обезкостяване" и "тричане" на българските граждани и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е голямата цена, която ще бъде платена", заяви той.

Иван Гешев присъства на заседанието без покана, както беше и миналия петък, когато се опита да защити позицията на прокуратурата по двата законопроекта. Тогава обаче нямаше кворум и не се стигна до обсъждане.

Сега обаче му се наложи почти 30 минути да изслуша острата размяна на реплики между депутатите от комисията по подобие на тази, която следим през последните дни в пленарната зала.

Чуха се обиди, както и обвинения в шиканиране двата законопроекта или за лобиране в интерес на президента Румен Радев, а от ИТН, ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!" заподозряха, че ДПС и ГЕРБ искат с процедурни хватки да забавят приемането на промените в двата закона и да се стигне до 14.00 часа, когато трябва да започне пленарното заседание.

И за двата законопроекта Иван Гешев беше категоричен, от тях следва правен хаос, юридическа катастрофа. Ако бъдат приети предлаганите промени, свидетели по ключови дела ще останат без защита, а делата срещу организираната престъпност ще трябва да започнат отначало. "Тук съм да ви кажа, че ние няма да носим отговорност затова", каза Иван Гешев.

От ГЕРБ остро възразиха срещу обсъждането специално на промените, свързани със спецправосъдието, тъй като според тях било несериозно на ръба на конституцията при върнат трети мандат и очаквано разпускане на НС. 

Вместо това поискаха да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, за да бъдат върнати хартиените бюлетини за предстоящия вот. БСП, ИТН , ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!" видяха в тези обструкции опит да се осуети приемането на промените в двата закона, още повече, че времето е лимитирано заради предстоящото пленарно заседание. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст