Иван Хиновски: Очаква ни тежка зима, цените се движат нагоре

Парламент Иван Хиновски

"Предстои ни тежка зима, цените се движат нагоре. Най-сериозният удар ще бъде върху столицата, върху топлинната енергия, поне 5 – 10% ще се повиши". Това заяви Иван Хиновски, депутат от партия "Има такъв народ" и председател на Комисията по енергетика в парламента.

По думите му основните причини за увеличението на природния газ са пазарните процеси и растящите цени на емисиите.

Според Иван Хиновски много търговци спекулират с цените. Той допълни, че единствено Комисията за енергийно и водно регулиране може да налага санкции, при констатирани нарушения. На свободния пазар за стоки и услуги компетентния орган е Комисията за защита на конкуренцията.

"Състоянието на "Топлофикация София" е много тревожно", каза още Хиновски по повод на тежките финансови проблеми на дружеството и неговата задлъжнялост. Столичното парно загуби и правото си на дерогация по отношение на азотните оксиди.

Той добави, че не желае да бъде министър. Ще помагам на всички кандидат-министри, трябва да заровим томахавките, коментира още Иван Хиновски.

Хиновски се похвали, че в Комисията по енергетиката цари пълен консенсус и няма спорове между партиите. В енергетиката има тежки, рискови и обективни процеси, но от дълго време има консенсус. Единствените разлики между народните представители в комисията са кога да бъдат обявени сроковете за затваряне на комплекса "Марица-изток", уточни шефът на енергийната комисия.

"Народното събрание е пред разпад, а аз получавам обаждане от колегите да направим още едно заседание на комисията. Ние отворихме кутията на Пандора с горещите проблеми на отрасъла", изтъкна Хиновски пред БНТ.

Той предлага в подхода за решаването на бъдещето на комплекса "Марица-изток" създаването на специализирано предприятие, което ще буферира голяма част от работещите в предходния период, когато минната дейност постепенно ще намалява.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст