Президентът разпуска парламента на 16 септември

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента на 16 септември. Тогава ще бъде назначено и новото служебно правителство. 

Решението на Радев означава, че Народното събрание ще успее да проведе редовното си заседание в сряда. Очаква се в дневния ред да влезе законопроекта за Бюрото за защита, което да бъде прехвърлено от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

В първоначалните сметки влизаха и законопроектите за промени в Националната служба за охрана (НСО), но провалът на заседанието на Комисията за контрол на службите оставя инициативата на трупчета. 

Все още е не е ясно и дали депутатите ще имат време да приемат и закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Държавният глава вече обяви, че ще насрочи предсрочните парламентарни избори на 14 ноември и те ще се проведат заедно с президентските.

"Явно е, че двете кампании за Народно събрание и за президент ще текат по едно време и ще се слеят. Аз съм убеден привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около борбата за големите цели, борбата срещу бедността и беззаконието, за свободна и просперираща България. Мисля, че президентската кампания ще бъде и още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми", заяви президентът Радев.

Колкото до назначаването на служебно правителство, интригата е дали в състава му ще влязат Кирил Петков и Асен Василев. Сега те са служебни министри на икономиката и на финансите, но напоследък усилено се спекулира за евентуален политически проект, който Петков и Василев да оглавят. 

Двамата вече заявиха, че докато имат мандат като служебни министри няма да коментират бъдещето си в политиката. 

"Ако искат да бъдат полезни за обществото, не трябва да създават поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество. Защото има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждите на българина, защото никоя партия няма силите да се справи сама", коментира на свой ред Румен Радев преди седмица. 

За последно финансовият министър Асен Василев посочи, че няма да участва в политически проекти, докато е министър на финансите, но остави отворена вратата за бъдеща партия, сформирана от него и Петков. "Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България“, заяви служебният финансов министър Асен Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст