ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пилотът на падналия МиГ-29 е загубил пространствена ориентация

Георги Панайотов

Черната кутия на падналия край Шабла МиГ-29 е разчетена, пилотът е загубил пространствена ориентация. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Първоначалният доклад, който получих, потвърждава направените от разследването на „Военна полиция“ заключения“, допълни той, като уточни, че все още финалните резултати се очакват.

Георги Панайотов коментира и поредните упреци на ГЕРБ за случая със смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев в „Чешнегирово“. По думите му по темата се говорят не просто неистини, а откровени лъжи.

„Нито Министерство на отбраната, нито служба „Военна полиция“ имат право да извършват разследване на този инцидент. Това разследване се извършва от Военната прокуратура. Предполагам, че обвиненията ще продължат, защото очевидно целта е да бъдем уязвени, без да имаме вина, обясни той.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“.

Издирването на черната кутия на изтребителя продължи 2 седмици. Намериха я на 70 метра дълбочина, но с повреда. След това беше забавено изпращането й в Русия, за да бъде разчетена.

Рано тази сутрин със специален полет по маршрута София – Исламабад – София у нас са евакуирани 22 афганистански и български граждани, които са били изтеглени по-рано от Афганистан в Пакистан.

Министър Панайотов е бил на борда на правителствения самолет, а в Исламабад е разговарял с министъра на отбраната на Пакистан Первез Хатак.

Панайотов коментира, че по оценка на пакистанската страна ръководството на талибаните се старае да изгради нов либерален и хуманен образ на Афганистан. Тази оценка обаче не се споделя на този етап от българския министър на отбраната.

"Само искам да подчертая, че е необходимо да изчакаме, да видим какви са резултатите от управлението на талибаните – от тяхното временно управление, временно правителство . Да видим как те се отнасят към правата на жените и на момичетата, как се отнасят към правата на различните етнически малцинства в Афганистан, защото знаем, че правителството, временното, на талибаните е съставено предимно от пущуни. Аз засега не съм готов да споделя оптимизма на министър Хатак, но времето може и да ме опровергае", призна Панайотов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст