ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Част от парите от ЕС да отиват за кампании за ваксинация

Радан Кънев

Eвропейският съюз има много възможности да подпомогне процеса на ваксинация. И изобщо не става дума за задължително ваксиниране. Първата си задача ЕС изпълни отлично – ваксини има за всички, в предостатъчни количества. И повечето европейски държави отдавна преминаха границата от 70% ваксинирани граждани, коментира евродепутатът Радан Кънев.

"Втората задача е пълноценна комуникационна кампания, която да разсее страховете на гражданите, да опровергае заблудите и разобличи умишлената антинаучна пропаганда. В повечето държави от ЕС, националните власти се справиха с тази задача. У нас обаче се провалиха – и е добре ЕС да компенсира този провал. ЕС може да помогне много и в разкриването на източниците на умишлената пропаганда, защото тя е видимо добре организирана", написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

Според него има, разбира се, и доста по-твърди мерки (и пак не става дума за задължителна ваксинация) – финансови. Европейският бюджет осигурява значителни средства за България, в т.ч. за медии, за здравеопазване, за образование. Част от тези пари е добре да бъдат задължително насочени за кампании за насърчаване на ваксинацията. "Не виждам и никакъв смисъл медии, които охотно разпространяват дезинформация, да получават средства от бюджета на ЕС", уточни той.

През седмицата  председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов нарече в Туитър евродепутата от "Демократична България" Радан Кънев "боклук", защото Кънев настоя ЕС да се намеси за ускоряване на ваксинацията в България. 

"Острите, дори груби, негативни реакции срещу позицията ми не са неочаквани. Моята работа обаче не е да се харесвам на всеки (дори и на зам. председателя на доскоро най-голямата партия – Тошко Йорданов), а да бъда полезен, доколкото мога", коментира Кънев.

Повод за коментара е, че на 13 септември  Радан Кънев призова за намесата на Европейския съюз заради ниския процент ваксинирани срещу коронавируса в България. Той отправи своя апел от Европарламента.

Според него ниският процент на ваксинираните "заплашва здравето на гражданите на страната, както и на останалите извън нейните граници". Под споделяне на публикацията в Туитър от профила на Тошко Йорданов е написано: "Боклук". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст