ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Илиян Василев: Кирил и Асен ще разчистят кухите политически проекти

Илиян Василев

Мисля, че представителство на Кирил и Асен в политическия живот ще има много здравословно и дисциплиниращо въздействие. Вайканията, че ще вземат от един или друг са безполезни. Никому нищо не е гарантирано. Не можеш да си спечелиш електората?! Хайде, следващият. Да не би в живота конкуренцията да има заградени и гарантирани места – ще се състезавате и по-слабите ще отпаднат, коментира анализаторът Илиян Василев на страницата си във Фейсбук. 

"Ще повишат качеството на дебата, защото те говорят за практични неща, докато една голяма част от политическото представителство профанираха разговорите, заради липса на политическа култура и интелект. Моделът Доган-Борисов-Пеевски-Цацаров разчита на "чалгата" във всички измерения. Ще изчисти всякакви остатъци от неудачни политически проекти като се започне от Републиканците за България, АБВ, Атака и т.н. тоест ще рационализира, оптимизира и структурира политическото пространство", смята анализаторът. 

Според него няма смисъл да се гадае от кого ще вземат най-много, може би от всички. "От ГЕРБ защото там има мнозина, които обичат тези на власт, а като гледам ГЕРБ скоро няма да помиришат власт. От БСП – защото те са президентските хора. От десните партии – защото са с по изчистен профил. Дори ДБ има проблем с профила, защото е спорно дали "Зелените" повече допринасят, отколкото вземат", пише Василев.

"Социално отговорното дясно е добра предизборна стратегия. Че ще има популизъм ще има. Изборите не са състезания по честност. ДБ само ще спечели ако издигне кандидат за президент, който усили с присъствието си битката за парламента. Ако подкрепят Румен Радев на първи тур е много вероятно той да спечели, но по-голямата част от ефекта ще се прехвърли върху партията на Кирил и Асен, като "президентска", уточни той. 

Василев смята, че големият въпрос не е с колко ще спадне подкрепата на ИТН, или дали ИБГНИ ще влязат, а сборът на партиите, които могат да променят нещата да бъде достатъчен за формиране на правителство – "което означа ГЕРБ и ДПС да получат по-малко. И там партията на К и А може да изиграе своята роля".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст