ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рей Далио: Регулаторите ще “убият” Bitcoin

свят

Американският милиардер Рей Далио предупреждава, че финансовите регулатори ще ликвидират Bitcoin, ако криптовалутата стане прекалено успешна. В изказване на конференцията SALT в Ню Йорк на 15 септември той посочи, че Bitcoin ще е сериозна инвестиционна алтернатива докто се приема като средство за плащания, но накрая "регулаторите ще се опитат да я убият", ако тя се наложи.

Далио отхвърля като "лишени от смисъл" предсказанията на основателката на компанията за управление на инвестиции "Арк инвестмънт мениджмънт" – Кати Уд, че цената на дигиталната монета ще скочи десетократно през идните пет години и ще достигне 500 хил. щ. долара. Фирмата на Уд разкри плановете си да създаде търгуван на борсата фонд в Bitcon, за който засега няма одобрение от контролните органи. 

Коментарите на Далио се появяват след като председателят на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси – Гари Генслър – призова конгресмените да увеличат правомощията на надзорния орган, за да може той да се справи с "Дивия Запад" на криптовалутите. Борсовият регулатор предупреди през миналата седмица Coinbase – първата голяма американска криптоборса, която регистрира книжата си на фондовото тържище NASDAQ, че ще съди компанията, ако пусне новия си дигитален кредитен продукт, наречен Lend. Новината провокира дебат по темата дали подобни инструменти, които позволяват на потребителите да печелят лихви от някои цифрови активи, трябва да се смятат за ценни книжа и по този начин да попадат под юрисдикцията на регулаторните органи. 

Далио признава, че също е купил криптовалути, но вложенията му в този вид активи са сравнително малки в сравнение с инвестициите в злато. Той добавя, че "правителствата не искат алтернативни парични единици", но инвеститорите трябва да разнообразяват вложенията си. 

Цената на Bitcoin е скочила с почти 50% през тази година. Видни инвеститори като Пол Тюдор Джоунс и Стенли Дракънмилър подкрепят сърцато дигиталните монети. В сутрешните часове на 19 септември Bitcoin се разменяше срещу 48,140 щ. долара.  

Далио, който е съпредседател и един от двамата главни инветиционни директори на най-големия хеджингов фонд в света с управлявани активи за над 100 млрд. долара, обяви намеренията си да се оттегли от сектора след "една-две години". Той прогнозира, че пазарите ще изглеждат по различен начин в близко бъдеще заради ефекта от фискалните и паричните стимули.

"Получихме добър стимулант и всичко е високо и велико … но когато той започне да се ограничава, картината ще се промени", заключава Далио.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст