ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков и Василев със заявка да управляват, подкрепят Радев на вота

Кирил Петков и Асен Василев представят политическия проект "Продължаваме промяната"

Кирил Петков, Асен Василев и техни съмишленици се срещнаха с журналисти в неделя (19 септември), за да представят идеите им за бъдещо участие в политическия живот на страната.

В началото на брифинга бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков открои четири конкретни и ясни цели, които ще следват. Те са спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес така, че да работят спокойно, привличане на инвестиции и благоденствието да се разпределя по-справедливо. "Започнахме промяната през изминалите четири месеца, искаме да я продължим в следващите четири години", подчерта Петков.

Представяйки екипа, той обясни, че критериите към тях са да са с добра кариера извън политиката и да са независими хора. Да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция, защото не вярват в хора, които прескачат от партия в партия. Приоритет е и да нямат скандали. Всеки един от тях ще подпише договор за почтеност – ще се съгласят, че няма банкова тайна, че няма скрити пари.

На въпрос как ще намерят хора за листите си, Петков обясни, че благодарение на курсовете, които с Асен Василев водят от 14 години, имат 681 души – успешни млади хора от всички краища на България, които покриват изискванията им. Част от екипа им идва именно от тези курсове.

https://www.facebook.com/prodalzhavamepromyanata/videos/3087854814825670

Отговаряйки на спекулациите дали ще са лява, дясна или центристка формация, бившият служебен министър на финансите Асен Василев каза, че данъците в България са достатъчно високи и няма да нужда се пипат. Той заяви, че въпросът е НАП да събира тези данъци, да се създаде среда, в която държавата дава равен старт на всички – образованието да бъде достатъчно добро, за да се създават специалисти, без да са им необходими частни уроци. Василев акцентира, че трябва държавата да гарантира здравеопазване, в което няма доплащане за услуги, както е в момента. Идеята им е да се развива и инфраструктурата, така че да се стига до здравните и образователни структури.

Асен Василев разказа, че се е амбицирал да се включи в политиката заради обстановката в 46-ия парламент. Той каза, че е имало големи заявки за промяна, но те така и не са се случили. Не е имало и желание да се продължи промяната, започната от служебното правителство с мандата на президента Радев.

Ексминистърът на финансите съобщи, че на изборите планират да се явяват в коалиционен формат от няколко партии. Коалицията ще е с името "Продължаваме промяната". Засега имената на партиите не се посочват, но бе уточнено, че партия МИР не е сред тях. Лидерите на "Промяната продължава" бяха категорични, че няма да привличат хора от чужди листи и няма да търсят структури на други партии.

"Хората видяха какво можем през последните четири месеца. Ако им е харесало, да гласуват за нас", обобщи Асен Василев.

Кирил Петков изрази увереност, че "коалицията на почтените" ще има над 121 гласа в следващия парламент. Разговори ще се водят с представители на останалите партии в следващите седмици. На въпрос с кого са готови да управляват, отговорът бе, че е прекалено рано да се каже, защото не е ясно какво ще е разпределението след изборите на 14 ноември.

"Като министър видях, че в парламента и от дясно имаме много съмишленици и хора от ИТН, с които сме защитавали заедно каузи и хора като Крум Зарков от БСП", обясни Петков.

Кандидатът за президент на "Промяната продължава" е Румен Радев. Проектът е за доброволната ваксинация, но бе отправен призив хората да се ваксинират срещу COVID-19. "Дали сме на прокуратурата да провери шефа на НАП Румен Спецов, а както се видя, Гешев не е най-големият ни приятел", допълни Асен Василев.

*Статията е обновена в 12.31 часа на 19 септември

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст