ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Старт с 9% подкрепа: Как другите сили гледат на Петков и Василев

Представяне на проект на Кирил Петков и Асен Василев

Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите, показват резултати от септемврийско проучване на агенция "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Проучването е осъществено в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. Подобни данни преди дни изнесе и "Алфа рисърч".

На 19 септември двамата бивши служебни министри анонсираха проекта си "Продължаваме промяната" със заявка да участват в управление на страната чрез коалиционно правителство. Те все още не издават с коя партия-носител ще участват в изборите на 14 ноември, но обявиха формата – коалиция от няколко партии, с които в момента водят разговори, под името "Продължаваме промяната". Петков и Василев казаха, че са отворени за преговори с партии, които ще влязат в следващия парламент, изтъквайки, че досега са видели съмишленици от десницата, хора като Крум Зарков от БСП, дори са работили добре и с отделни представители на "Има такъв народ". На подкрепата им за президент може да разчита действащия държавен глава Румен Радев.

От "Демократична България" протегнаха ръка

Общото явяване на изборите на ДБ и новата формация „Продължаваме промяната“ дава възможност за първото място и огромен шанс реформаторските сили за първи път от 1997 г. да спечелят избори и да получат първия мандат за съставяне на правителство, заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Според него отделното явяване означава първо място за Борисов, второ – за Слави Трифонов.

"Оттук нататък, след като те вече създават тази формация, ДБ и новата формация трябва да седнат на едни много отворени, честни разговори, конструктивни, на които да преценят дали общественият интерес е да бъдат конкуренти на изборите или да се постигне съгласие за общо явяване“, подчерта Кънев и допълни, че дори да не се стигне до такова обединение, е много важно да се запази добрият партньорски тон, защото след изборите ще бъдем в една лодка.

Преди ден и Мая Манолова призова за обединение с „Демократична България“ и новата формация около Кирил Петков и Асен Василев.

"Такава платформа може да се бори за първа политическа сила. Време е да се преглътне егото на отделните политически лидери и да се участва в следващите избори с ясна перспектива за българските граждани", заяви Манолова.

БСП не ги вижда конкуренти за левия вот

„Не смятам, че профилът на Кирил Петков и Асен Василев е ляв. Ако някой трябва да се чувства „заплашен“, това е градският десен избирател, който е показал през последните години, че обича да гласува за новото и лъскавото“, категоричен е Александър Симов от БСП. 

Той не изключва леви избиратели да подкрепят новия политически проект на досегашните служебни министри, но не го отчита като конкуренция в лявото пространство.

"Извън камерите и телевизионните студия представителите на тази нова политическа сила действат с инструментите на статуквото… Тук виждаме един малко подземен механизъм, на който нямаше как да не реагираме. Не че има парцелирани електорати и някакви запазени територии в политическите процеси. (…) Тук не говорим за ухажване, вече виждаме откровен опит за купуване на регистрация, за купуване на партии, за купуване на някакво влияние. Политиката не е борса, това не е поредната бизнес сделка, която да можеш да осъществиш. Още преди да проведат някакви идеи, да покажат хора, с които да спечелят доверие, виждаме как новите лица много мрачно напомнят на някои минали действия, които изведоха хората на улицата", коментира Симов пред БНР.

ИБГНИ е за бързо обединение

Доразвивайки призива на Манолова за обединение, Арман Бабикян от ИБГНИ посочи, че според него колкото по-рано това се случи, толкова по-добре.

"Миналата година на площада бяхме обединени. Никой не е питал Кирил Петков – извинявайте, вие от Харвард ли сте, когато му дават микрофона да говори от трибуната, или сте от Йейл, да не би пък да сте от станфордските. Такъв разговор нямаше там. Не давахме думата на партийни секретари, за да могат всички да са заедно. Търсим обединението повече от една година, декларира той. Работехме с Асен и Кирил, докато бяха министри. Това е реалността, останалото са лозунги. Досега защо можехме да работим с тях? В конфигурацията, в която се намираме, удрянето с юмрук по масата не работи и това се видя – кой ще е с юмрукът няма особено значение", обобщи пред националното радио Арман Бабикян.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст