България трябва да обяви климатичните си цели на срещата в Глазгоу

халкидики буря наводнение

След броени седмици държавни и правителствени ръководители, политически представители и експерти ще се срещнат във Великобритания за един от най-важните световни форуми тази година – Международната среща на ООН за климата COP 26, под съпредседателството на Обединеното Кралство и Италия.

Държавите, включително България, трябва да използват срещата в Глазгоу, за да поемат ясни ангажименти за ограничаване на глобалното затопляне и съхраняването на Земята за бъдещите поколения. От особено значение е изпълнението на ангажиментите, като за България е важно как страната ни смята да изпълни общоевропейските цели за постигане на климатична неутралност до 2050-та и намаляване на парниковите емисии в следващите по-малко от 10 години (до 2030-а) с минимум 55% спрямо нивата на емисии от 1990 година.

Инициативата MOVE.BG, заедно с посолствата на Великобритания и Италия, организира във вторник специална конференция, посветена на подготовката на страната ни за Международната среща на ООН за климата. Форумът "Пътят към COP 26: изборът на България" обедини министри, учени, бизнес експерти и природозащитници, както и вицепремиера Атанас Пеканов. Сред обсъжданите теми бяха бъдещето на въглищните централи, сътрудничеството между държава и учени, нуждата да се гледа на климата интегрално, както и ролята на международното сътрудничество.

Конференцията се случва броени седмици след доклада на ООН, който алармира, че климатичните промени могат да станат необратими, ако не вземем незабавни мерки за ограничаване на глобалното затопляне, а изследване на BBC заедно с учени от Оксфорд и Бъркли показа, че Източна Европа е един от регионите най-силно засегнати от глобалното затопляне.

“За последните 30 години Обединеното кралство намали наполовина емисиите си, а икономиката нарасна със 75% и се създадоха почти половин милион зелени работни места. През 2012 година почти половината от електричеството ни идваше от въглища, а сега – под два процента. Въпреки предизвикателствата вярвам, че България също може да приеме и постигне по-амбициозни цели и конкретни планове за чист растеж.  Надявам се в дискусията днес да очертаем как това може да се случи", коментира Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас. 

Посланикът на Италия  Джузепина Дзара смята, че докато възстановяваме здравето на нашите икономики трябва да инвестираме в здравето на нашата планета и да поставим хората и природата в центъра на политическата програма.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст