В законодателството ни все още липсва определение за енергийна бедност

Скъп ток

Ситуацията с цените на електроенергията е абсолютно необикновена и тя не е такава само в България. Правителството прави серия от стъпки, с които се опитва да отрази адекватно положението, коментира Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт.

"Предвид политическата ситуация, в която липсва парламент, правителството е ограничено във възможностите си. Подпомагането на бизнеса с тези 50 лева е свързано с актуализация на бюджета – нещо, което трябва да направи парламентът. Правителството има механизми да потърси резерви, вътрешни размествания и икономии в бюджета. В държавния бюджет има резервни буфери, които могат да бъдат използвани по конкретни пера без актуализация на бюджета", отбеляза Нейков пред БНР. 

Проблем е според него, че в законодателството все още липсва определение за енергийна бедност –  това е социален проблем, а още през октомври миналата година ЕК постави официално въпроса пред страната ни да дефинира това понятие, „но това също беше проспано“.

Безспорно е, че ще има повишение на цените, ако европейската и световна тенденция за повишаване на цената на енергоизточниците се запази, категоричен е Славчо Нейков. Той е на мнение, че регулаторът ще намери механизъм да ограничи максимално това, но държавата е длъжник – „да се погрижи за тези, които имат социален проблем да си плащат сметките“.

"Ако изпаднем в политическа ситуация на затруднение да се формира парламентарно мнозинство, актуализацията на бюджета може да бъде отложена във времето", допълни експертът.

Според него се получава  смесване на пазарни и социални функции, на енергийни и социални компетенции и това се използва от политиците абсолютно съзнателно в момента в контекста на предизборната ситуация. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст