ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търсенето на енергоресурси в ЕС е достигнало 25-годишен рекорд

Франс Тимерманс

За Европейската комисия  причината за енергийната криза в Европейския съюз са неблагоприятните пазарни условия, като търсенето  на енергоресурси е достигнало 25-годишен максимум. Това заяви в сряда изпълнителният  заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс при пристигането му на заседанието на Съвета на ЕС по екология. Всичко това според него създава и този пик на цените, отбелязва още той.

Тимерманс се е опитал също така да минимизира ролята на създадената от Европейската комисия система за търговия с квоти от емисии от парникови газове за възникването на сегашната криза. "Тази система е повлияла в незначителна степен. Проблемът е на друго място – в пазарните условия", убеден е той.

При това Тимерманс не е включил сред причините за кризата спокойното време през септември в зоната на вятърните паркове в ЕС в шелфа на Северно море. Това обаче е причината за спада от 3-4 пъти в производството на енергия от тях, което пък е наложило да се задействат и ТЕЦ-овете на въглища за компенсиране на дефицита от енергия.

Освен това, заместник-председателят на Европейската комисия е отхвърлил предположението на журналистите, че енергийната криза ще принуди ЕС временно да отстъпи от своите климатични задачи. "Това е изключено, климатичните норми на ЕС са „издълбани в камък“, е казал Тимерманс.

Еврокомисията в течение на последните 10 години работи за създаване в ЕС на свободен пазар на природен  газ и електричество. Комисарите са убедени, че паралелно с повсеместното внедряване на зелената енергетика (която засега произвежди по-скъпо електричество в сравнение с въглеводородите), то в крайна сметка ще доведе до снижаване на цената на енергията в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст