ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първата линия на “Северен поток 2” вече е запълнена с газ

Северен поток 2

Операторът на газопровода "Северен поток 2", прокаран по дъното на Балтийско море, заяви днес, че неговата първа линия вече е запълнена с технически газ, предаде Ройтерс.

Според базирания в Швейцария оператор в газопровода са били нагнетени около 177 млн. кубически метра технически газ.

Очаква се тръбопроводът да получи сертификат от германския регулатор за стартиране на търговски продажби.

"Към 18 октомври процедурата за запълване с газ за първата линия на тръбопровода е завършена. Както е планирано и в съответствие с изискванията за проектиране на системата, газопроводът е запълнена с около 177 милиона кубически метра от т.нар. "технически газ", достигащ налягане от 103 бара в тръбопровода. Това налягане е достатъчно, за да започне транспортирането на природен газ в бъдеще ", се казва в изявлението на оператора.

Продължават стъпките за предварително въвеждане в експлоатация на втората линия на газопровода, добавят от компанията.

Припомняме, че вчера посланикът на Русия във Великобритания Андрей Келин отхвърли твърденията, че Москва ограничава "по политически причини" износа на газ към Европа. Руският дипломат заяви това в интервю за Би Би Си..

Твърденията, че Русия използва енергията като политическо оръжие са "нелепи". 

По думите му, щом бъде пуснат в експлоатация газопроводът "Северен поток 2", Европа ще разполага с нови доставки на по-ниска цена:

"Очакваме окончателно разрешение от Германия. Веднага, когато това стане факт, Европейският съюз ще бъде снабден с газ през този газопровод, който е по-къс, осигурява по-чист газ, защото е нов и с модерно оборудване. Определено ще е по-евтин, отколкото са сегашните доставки на газ."

На въпрос обаче дали, ако Германия се забави с одобрението, Русия ще увеличи ли обема на доставките на газ към Европа, Келин посочи:

"Доколкото е възможно. Увеличихме доставките през Украйна с 10%, но не можем да направим повече, тъй като оборудването по този тръбопровод не е било осъвременявано никога и е опасно да се използва."

Журналистът от BBC опонира, че според обществено достъпната информация такова увеличение няма, на което Келин отговаря, че не е специалист, но газът "не тече със скоростта на светлината".

Според руския дипломат само маркетолозите и специалистите могат да кажат дали с въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" цените на газа в Европа ще се понижат.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред телевизионния канал "Россия 1", че Западът обвинява Русия за покачващите се цени на газа, защото не може да признае собствените си грешки относно зелената енергия. 

Копирано от standartnews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст