ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ердоган отново потопи лирата

валути

Турската лира пропадна до поредния си рекорден минимум след последния дипломатически скандал, дал повод на търговците да продължат да продават турската валута. В сутрешната европейска търговия на 25 октомври тя се разменяше срещу 9.80 лири за един щ. долар след 9.7552 лири за долар в Истанбул ден по-рано.

Турските пари, които са под сериозен натиск след по-голямото от очакванията понижение на лихвените проценти през миналата седмица, бяха разпродадени масово след като президентът Реджеп Ердоган заяви на 23 октомври, че посланиците на десет държави не са добре дошли в страната му. Инвеститорите очакват официалните мерки на турското министерство на външните работи по евентуалното им отзоваване. Ако те бъдат обявени за персона нон грата, това ще обезцени допълнително лирата, коментират пазарни експерти. Според тях поведението на Ердоган цели да увеличи популярността му. 

Турският президент отдавна се бори да се представи като защитник на страната си срещу враждебните външни сили, за да се хареса на избирателите националисти. Поредното му настъпление срещу дипломатите на световни сили като САЩ, Германия и Франция, е в отговор на искането им да бъде осигурен справедлив съдебен процес на хвърления в затвора виден бизнесмен и филантроп Осман Кавала, който е активен критик на правителството. То съвпада с публикуваните резултати от сондаж на общественото мнение, показващи, че подкрепата за Ердоган се топи заради увеличените разходи за издръжка на живота. Лошата новина е, че отявлената му реторика може да влоши допълнително икономическото положение на държавата. 

Турската лира е загубила 23% от пазарната си оценка към долара от началото на годината и е с най-слаби финансови резултати сред конкурентите от развиващите се стопанства. 

Най-потърпевши от враждебното поведение на Ердоган са местните пазари, защото задграничните вложения в турски облигации и акции са рекордно ниски. Чужденците държат под 5% от емитирания правителствен дълг в местната валута срещу почти 30% през 2013-а. Което прави национелните инвеститори особено уязвими на обратите в политическите настроения.  

По оценка на експерти, последните коментари на турския президент няма да притесни задграничните инвеститори повече от последните лихвени решения на централната банка. Те посочват, че реалните проблеми на Турция са почти 20-процентната инфлация и отрицателните реални лихвени проценти, а не външната политика. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст