ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МЗ купува щадящи COVID тестове, за да върне децата в училище

Училище празна класна стая

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че желанието на МЗ е още следващата седмица да върнат децата между първи и четвърти клас на училище. За целта държавата ще закупи щадящи тестове за деца и ще ги въведе в училищата. Очаква се здравното министерство да обяви обществена поръчка на стойност 13 млн. лева. 

Децата ще бъдат тествани сутрин, два пъти седмично. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка. Ако този модел проработи, ще бъде приложен и за по-големите ученици.

"Предпоставките и възможностите, за да се върне присъственото обучение се основават на изискването за безопасна среда, което сме приложили във всички други обекти, които имат потенциал за висок епидемичен риск. С министър Николай Денков подписахме и внасяме в МС проект на постановление за осигуряване на 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове за деца“, коментира министър Кацаров на съвместен брифинг с просветния министър Николай Денков.

Образователният министър Николай Денков призова за подкрепа от родителите, които трябва да разрешат децата им да бъдат тествани. Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

От Националната мрежа за децата обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа. От организацията са предложили този подход на властите още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още повече и се наложи други сектори да затворят.

„Апелирам към учителите като съсловие, което се справи изключително добре в тази трудна ситуация, да направим следващата стъпка, с която да осигурим безопасна среда, а именно – съгласие за тестване два пъти седмично, ако човекът не е преболедувал или ваксиниран. С други думи за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Това, което създаваме като организация, е още другата седмица да имаме тестовете за децата налице, а ако нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме с по-големите ученици", добави Денков.

Въвеждането зелен сертификат за учителите обаче среща сериозна съпротива – повече от 2/3 от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови да я напуснат, се казва в открито писмо до министъра на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст