ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фармацевти искат от държавата по 10 лева за COVID рецепта

Румен Радев

Българският фармацевтичен съюз поиска системата за издаване на електронни рецепти, да бъде променена така, че общопрактикуващите лекари да не могат да допускат грешки при предписване. А таксата за обслужване на рецепта за COVID да стане 10 лева. Тези и други искания изложиха в президентската институция, където присъства здравният министър и председателят на Надзорния съвет на Здравната каса.

Неволните грешки на лекарите, струват незаплащане на лекарствените продукти от Здравната каса към фармацевтите, за всяка обслужена, но сгрешена рецепта. Затова те искат оптимизиране на електронната система. Това заяви проф. Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз. Съюзът настоява и за заплащане на обслужена рецепта.

"Единственият начин това да се случи – тази подкрепа за дейност на първа линия – е чрез увеличението на таксата, както и чрез  въвеждането на такса за рецептите за COVID. Години наред на практика нормативната система ни натиква в ролята на продавачи в бели престилки", обясни тя.

По време на срещата здравният министър Стойчо Кацаров обеща исканията на фармацевтите да се заложат в бюджета догодина.

"Повишаването на заплащанията на фармацевтите са решими въпроси – въпрос на изчисления, въпрос на преговори на бъдещия Закон за държавния бюджет. Действително мащабът наистина и не е такъв, че да бъде непосилен за здравната система", посочи той.

Искането на фармацевтите е за всяка рецепта по Здравна каса да получават по 4 лв., а за всяка рецепта за COVID по 10 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст