ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция поръча 50 000 дози от хапчето срещу COVID-19 на Merck

хапче срещу COVID-19 на Merck

Франция е поръчала 50 000 дози от експерименталното антивирусно лекарство срещу COVID-19 на Merck & Co, обяви министърът на здравеопазването на страната Оливие Веран. Веран подчерта, че Франция се позиционира много рано в предварителните поръчки.

Междувременно компанията Merck & Co съобщи в понеделник, че Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) е започнала преглед в реално време на експериментално антивирусно хапче срещу COVID-19. Разработеното от Merck лекарство Молнупиравир (Molnupiravir) кандидатства и за одобрение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Решение се очаква през декември.

Въпреки че ваксините остават основното оръжие срещу коронавируса, хапчето на Merck може да помогне за овладяването на заразата. Проучванията показаха, че лекарството може да намали наполовина шансовете за смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко прекарване на COVID-19, пише "Ройтерс"

Обединеното кралство също сключи сделка за доставка на лекарството на Merck & Co. До края на 2021 г. Великобритания очаква да получи 480 000 дози. Предвидено е хапчето да се използва при леки до умерени прояви на вируса, като се прилага на всеки 12 часа в продължение на пет дни.

САЩ имат споразумение за 1.2 милиарда долара за закупуване на 1.7 милиона курса от лекарството, ако бъде одобрено от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Това са 20% от количествата от лекарството, които Merck може да произведе през тази година.

Други държави, сключили подобни споразумения, са Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия.

Pfizer също разработва хапче срещу COVID-19. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст