Агенцията по храните е прекратила договора на ветеринар, обслужващ десетки фeрми

Българска агенция по безопасност на храните БАБХ

В условия на усложнена епидемиологична обстановка и тежка стопанска година, в която животновъдите оцеляват трудно, а  ветеринарните лекари не достигат, плевенски фермери алармират пред БНР ,че  Агенцията по храните е прекратила  договора на ветеринар, обслужващ  десетки фeрми.

Според фермерите най-тежкото наказание за д-р Галин Гетов е наложено след проверки по сигнал , който според тях е по-скоро донос. Сигналът е подписан от лице, което никой не познава, не живее в района, не е фермер, а те допускат дори и че такова лице не съществува.

Всичко започва преди седмици с извънредна проверка във фермата на Галина Мирчева в село Петърница, и то в нейно отсъствие. Точно бумащината и тежките административните изисквания  карат фермери и ветеринари да търсят компромисни варианти – дава пример Галина: "Не всеки може да ти издаде документ за продадено животно. Ако при мен дойде такъв човек, за да си купи овца, аз имам такава бракувана, продавам я. Като се съберат обаче няколко, е много трудно да се освободиш документално от тези животни и да може да си изрядна при следваща проверка. Затова д-р Гетов, за да ни помогне, беше създал един такъв виртуален обект, към който препраща тези животни и след това ги въвежда като заклани. И това животно му приключва историята. Нито за него не се взема нито субсидия, нито пък докторът има финасова облага. Не става въпрос за т.нар. "виртуални животни".

Фермерката не отрича, че д-р Галин Гетов е нарушил нормативните изисквания, но се учудва от несъразмерното наказание. При подобни случаи нарушителят обикновено се глобява.

От областната плевенска колегия на ветеринарния съюз също са учудени от това престараване на Агенцията по храните. "Няма допусната финансова щета. Нито е взета субсидия от държавата", каза пред БНР председателя на колегията д-р Ангел Ангелов. "А въпросният жалбоподател има твърде много информация от системата на Агенцията по безопасност на храните. И това буди за мен голямо недоумение – това е изтичане на класифицирана информация", свята д-р Ангелов.

Фермерите споделят подозренията,че става въпрос за нелоялна конкуренция.

57  фермери от плевенско са в положението на Галина Мирчева. "Но този лекар е много добър, аз не искам да рискувам с друг ветеринарен лекар, аз съм му се доверила за 10 години вече и за мен моето стопанство е животът ми. Ясно е, че искат да сложат друг човек", каза още овцевъдката. Те са изпратили подписка и искане за подновяване на договора на техния ветеринарен лекар. Отговор от министерството и от Агенцията по храните нямат.

От Агенцията по храните посочват, има постъпила жалба от гражданин във връзка с дейността на д-р Гетов, че е направена проверка, която потвърждава част от твърденията в жалбата и че договорът с доктора е прекратен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст