Бордът на Световната банка отказа да изслуша Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Бордът на директорите на Световната банка е отхвърлил искането на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева за среща, на която тя да се защити срещу твърденията, че е била замесена в манипулиране на данни в ключова класация, докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка през 2017 г. Това твърди агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

В петък адвокат, нает от Георгиева, е поискал изслушването. В писмото му до борда на директорите се подчертава, че одитният доклад за нарушения при публикуването на класацията Doing Bussiness за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен и нарушава процесуалните права на Георгиева.

Авторите на доклада, публикуван през септември, отчитат, че служителите на Световната банка са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са завишени, докато тези на Азербайджан са подценени. Годишните класации на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни. От доклада на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени, включително под натиска на Джим Йон Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и под влияние на Георгиева. Георгиева отрече обвиненията към нея. 

През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на рейтингите Doing Business заради информацията за нарушения при изготвянето им.

Запитана дали доверието в МВФ е пострадало от сагата около доклада, Георгиева отговори, че предполагаемото манипулиране на данни е свързано с конкретен продукт на Световната банка – класацията Doing Business, към която и в миналото са отправяни критики. Тя каза, че "има абсолютно пълно доверие" в достоверността на данните на МВФ. Преди това изпълнителният съвет на Фонда изрази пълното си доверие в лидерските ѝ качества и намери за необосновани твърденията за манипулация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст