Къде са отишли “пандемичните” милиарди на МВФ?

финанси

Когато през миналата година COVID-19 "нападна" света, МВФ раздаде извънредни заеми за 118 млрд. щ. долара на 87 държави, за да им помогне да преминат през кризата.

Управляващият директор на световния кредитор Кристалина Георгиева пък посъветва правителствата (в "Туитър" на 15 април 2020-а) "да направят всичко възможно", за да се преборят със заразата, но "да си пазят квитанциите".  

В наши дни проверките са в ход и МВФ изисква от много държави да проведат независим одит за начина, по който са похарчени извънредните кредитни средства преди да бъдат одобрени нови заеми. В Африка, Латинска Америка и други региони разписки не са открити, а някои високопоставени чиновници са в затвора. 

Малък брой страни-бенефициенти на антикризисните заеми са направили заключенията на одиторите публично достояние, а от наличната информация става ясно, че значителна част от помощта за стотици милиони долари не е била похарчена по предназначение. "Което означава по-малко пари за кислородна вентилация, за мобилни болници и за лични предпазни средства, респ. – повече починали хора", посочва Тео Ван дер Мерве – служител в звеното за противодействие на корупцията и прането на пари в "Прозрачност без граници".

Ван дер Мерве цитира оценката на ООН, че между 10% и 25% от всичките похарчени от правителствата пари в глобален мащаб потъват в корупционни схеми дори в нормално време. Неговата организация следи извънредните преводи на МВФ от началото на пандемията. А онова, което е ясно досега, "предполага, че смущаващо висок дял от тези средства са били загубени", твърди експертът. МВФ няма собствена количествена оценка колко точно пари са били злоупотребени. Държавите, които са ги получили, са поели ангажимент "да въведат правителствени мерки, обвързани със специфичните условия", включително одит на подадените данни, и изпълнението на тези ангажименти продължава, твърди говорителя на Фонда – Гери Райс.

С избухването на пандемията МВФ се сблъска с една от най-сериозните дилеми на развиващия се свят: 

– Разпределят ли се парите достатъчно бързо без строги антикорупционни защити с надеждата те да стигнат до правилното място? 

– Или се използва времето да се принудят страните първо да създадат механизми, което струва загубен живот? 

"Тези противоречия вероятно никога не са били толкова големи колкото по време на кризи, подобна на родената от COVID", коментира Мат Андрюс – старши лектор по международните въпроси в "Харвард Кенеди". Той посочва, че "парите трябва да запълнят повече дупки и по-бързо" отколкото в нормални условия. Мнозинството развиващи се пазари обаче имат финансови системи, които "не могат да управляват големи потоци без течове", твърди Андрюс. 

Въпреки че много правителства са обещали да одитират разходите си като предварително условие за получаване на извънредното финансиране, повече от половината от тях не са дали такова съгласие, разкрива "Прозрачност без граници". И ангажиментът не е бил равностоен. Няколко държави, между които и Нигерия – най-едрият получател на помощни фондове в размер на 3.4 млрд. щ. долара, е създала сайтове, за да направи данните за разходите и за контрактите публично достъпни, но ключова информация липсва и има технически проблеми, които често ограничават достъпа до документите. От страните, поели ангажимент да предприемат независими одити, малко на брой са публикували резултати. 

Безпокойство буди Северна Македония.

МВФ изрази тревога от отношението на правителството на страната в месеците преди да избухне заразата. Въпреки това заемът от 192 млн. щ. долара не изисква одит, по информация на "Прозрачност без граници" – факт, определен като "обезпокоителен". Северна Македония заема 111-о място в корупционния индекс на организацията – втората най-слаба позиция в Източна Европа. През март шефът на антикорупционната комисия на страната обяви, че ще проучи информацията за нарушения на ваксинационните доставки, появили се в италиански вестник.   

В Малави одит на отпуснатите от МВФ 91 млн. долара разкрива, че 915 хил. долара от тях или са били похарчени неправомерно или няма документи за тях, което доведе до над 60 ареста. Сред пропуските са нередности в доставките; плащания на несъществуващи служители, известни като "фантоми"; и пари, които просто са изчезнали, съобщава Devex – медийна платформа за световната общност на развиващите се стопанства. Правителството на Малави е обещало да продължи да ограничава корупцията като част от преговорите с международния кредитор за допълнителни заеми.    

Група от влиятелни жени в Камерун настояха пред МВФ през юни да спре новото кредитиране за страната въз основа на одит на състав на Върховния съд, установил корупция и неправилен мениджмънт на 326 млн. долара, похарчени в отговор на коронавируса. От началото на пандемията Фондът е предоставил на страната спешно финансиране в размер на 382 млн. долара.

Антикорупционните мерки на Конго

В Демократична република Конго, където президентът Феликс Чисекеди поведе борба сращу корупцията, инспекция на правителството открива, че от получените 5.2 млн. щ. долара от международни институции, между които и Световната банка, 2.4 млн. долара са били "откраднати". Това е съобщено от Групата за изследване на Конго в Нюйоркския университет, получила достъп до документите от одита, които не са направени публично достояние. Бившият министър на здравеопазването на страната – Етени Лонгондо – е арестуван през август по обвинение за присвояване на над 1 млн. долара от фондовете за облекчаване на последствията от COVID. Лонгондо отхвърля категорично обвиненията. 

През юли МВФ одобри тригодишен заем на стойност 1.5 млрд. долара за Конго, средствата от който трябва да увеличат социалните разходи и да подобрят управлението. Оценката на представителя на страната в международния кредитор – Габриел Леост – е, че отпуснатото спешно противопандемично финансиране през миналата година "е помогнало изключително много за стабилизиране на икономиката и на финансовите условия, но са необходими съществени средства в средносрочен план за компенсиране на социалните последствия от кризата и за подкрепа на икономическото възстановяване". Леост отбелязва, че предстои следващ одит на свързаните с коронавируса разходи. 

В Латинска Америка антикорупционните проверки за неправомерно използвани средства за справяне със заразата са направени в Боливия, Бразилия, Колумбия и други държави.

Документирани са и случаи на корупция в създадени от правителствата програми за справяне с последствията от COVID-19 на страни, които не са клиенти на МВФ, включително САЩ и Великобритания. 

Сара Саадун – старши изследовател в организацията за наблюдение на човешките права "Хюмън райтс уоч", която работи с "Прозрачност без граници" за проследяване на свързани с коронавируса корупционни практики, твърди, че правителствените одити и хвърлените в затвора висши чиновници са белези за напредък. Особено в държавите, които се нуждаят от повече кредити. Защото във времена на дълбоки кризи парите излизат от трезорите и са примамлива мишена за злоупотреби по всякакви възможни начини, посочва Саадун. За нея "дори арестите са доказателство за някакъв вид отчетност", макар че "те вероятно са върхът на айсберга". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст