СОС окончателно прие напомпването на синята зона в София

Синя зона

Столичният общински съвет прие доклад за разширяването на синята зона за платено паркиране в София. Предложението на ГЕРБ и ВМРО бе прието с 34 гласа "за", 4 "против" и 19 "въздържал се".

Промените в наредбата включват разширяване на зелена зона в квартал "Зона Б-19" и разширяване на синя зона за сметка на обхвата на зелена зона. С промяната паркоместата в по-скъпата синя зона, които сега са 5195, се увеличават със 7226, а в зелената – с още 550 Увеличава се и работното време на синята зона – от понеделник до събота от 08.30 ч. до 20.00 часа. Очакваният приход от промените е 6 млн. лева годишно.

Другото изменение е по отношение на служебния абонамент за паркиране. Местата в режим "Служебен абонамент" ще намалеят с около 29 процента. Тези паркоместа ще се преобразуват в места за платено паркиране, т.е. в синя и зелена зона. Става дума за около 430 паркоместа. Част от тях ще са за сметка на държавни и общински институции. 

"Въвежда се регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред и условия за ползването им от живущи и стопански субекти. В зоните с въведен ограничен достъп на МПС (пешеходни зони) ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране (0.50 лв. или 1 лв.) от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск – безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона", се посочва в одобрения от Столичния общински съвет доклад.

Промените влизат в сила от 1 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст