ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай е ваксинирал напълно 75,8% от населението си

китай ваксини

Китай е ваксинирал напълно 1,07 милиарда души срещу Ковид-19 към 29 октомври, съобщиха днес здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Това се равнява на 75,8 процента от 1,41-милиардното население на страната, като общо поставените дози ваксина са 2,26 милиарда.

Китай започна ваксинацията на приоритетни групи на 15 декември 2020 година. До момента четири ваксини китайско производство са одобрени за пускане на вътрешния пазар, а още три препарат са получили разрешение за извънредна употреба.

Китай ще тества за пети път целия град Ланчжоу за коронавирус, след като здравните власти откриха пет случая на местно заразяване вчера.

Правителството в Пекин наложи в началото на седмицата строг локдаун на града с 3,8-милионно население, който е столица на провинция Гансу, заради ново огнище на вируса. На жителите е разрешено да напускат домовете си само при извънредни случаи или за купуване на храна.

Китай напоследък съобщава за около 50 нови случая на COVID-19 дневно – сравнително малък брой предвид населението на страната от 1,4 милиарда души. Правителството обаче следва политика на "нулев ковид" с налагане на вечерни часове, масово тестване, проследяване на контакти, карантини и строги ограничения за достъп, както и масова ваксинация.

За последното денонощие в страната са регистрирани 78 нови случая, от които 59 на вътрешно заразяване. По статистически данни това е най-високият брой случаи на вътрешно предаване на болестта от месец и половина – от 16 септември.

Водещият епидемиолог Чжун Наншан прогнозира днес, че страната ще овладее настоящата вълна до месец

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст