ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Първата тръба на “Северен поток – 2” е напълнена с газ и е готова за пускане

северен поток

Първата тръба на "Северен поток – 2" вече бе запълнена с природен газ и е готова за работа, а втората може да бъде запълнена с горивото до края на годината. Това съобщи шефът на австрийската OMV Алфред Щерн.

"Северен поток – 2" може да има важен принос в разнообразяването на европейската газова инфраструктура и може да помогне да се ребалансират търсеното и предлагането", казва Щерн.

Финансовият директор на OMV Райнхард Флори пък отбелязва, че компанията през третото тримесечие вече е започнала да получава неголеми плащания по проекта и ще продължи да ги получава в същия обем и през четвъртото тримесечие.

Строителството на "Северен поток – 2" напълно завърши на 10 септември 2021 година. Първоначално се планираше това да стане до края на 2019-а, но заради санкциите на САЩ завършването се забави. Газопроводът се състои от две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м годишно, които преминават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до Германия. Така се избягва транзитът през няколко други държави. 

За пускането на газопровода операторът на проекта трябва да предостави в Управлението на минното дело в немския град Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Също така ще трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор – Федералното мрежово агентство трябва да публикува проект на решение до 8 януари 2022 година. Това ведомство не може да забрани изпомпването на газ, но ако това започне преди получаването на регистрацията, то на оператора ще бъде наложена глоба. Такава регистрация е нужна, за да има съответствие с нормите на Газовата директива на Европейския съюз.

Русия не изключва удължаване на сроковете за сертификация на "Северен поток – 2"

Процесът на сертификация на газопровода "Северен поток – 2" изисква "определено време", и неговите срокове може и да бъдат удължени, е заявил пред ТАСС заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Панкин.

"Процедурите са достатъчно сложни и има много правила, изисква се определено време, и поради това сроковете може да бъдат удължени. Това е свързано не с екологията. Процедурата, както аз я разбирам, обхваща съвкупност от технически, организационни, технологични процеси", е казал Панкин.

По неговите думи, доколкото всички заинтересовани страни са одобрили проекта, то за потенциална заплаха за екологията "трябва да се забрави". "Още повече, че "Северен поток – 1" лежи наблизо", е отбелязал заместник-министърът.

Той подчертава, че "Северен поток – 2" е чисто икономически проект, и възпрепятстването му не е в полза на никого. "Това борба с руския газ или борба с маршрута е? Ако е борба с руския газ, то по тази логика синьото гориво въобще не трябва да достига до пазара. А ако това е борба с маршрута, то защо по-евтиният път да не се използва?", добавя Панкин.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст