БЛС настоява за 20-25% по-високи цени на медицинските дейности

д-р Иван Маджаров

Утре ще има среща между Българския лекарски съюз и Здравната каса, но в кабинета на здравния министър. От съсловната организация искат повече прозрачност и да участват в преговорите преди вземането на решения.

"Срещата между съсловната организация и Надзора на Касата трябваше да бъде вчера, но представители на съюза не са били поканени да влязат на преговорите", обясни д-р Иван Маджаров.

"Ние не останахме с впечатление, че трябва да отидем да чакаме някой да вземе решение и да ни го съобщи. Ние смятахме, че от 14:30 е старта на надзорния съвет, при който се обсъждат, както виждате, публикували са точки и нещата, които ние трябваше да коментираме с тях", посочи той.

От Касата вчера писмено обясниха, че заседанието им е закъсняло и затова представителите на Лекарския съюз са останали с впечатлението, че не са поканени.

"В едни други времена от началото на септември до декември е имало ежедневни срещи, многочасови, по пет, по шест часа разговори, в които винаги е участвал поне един отговорен от ръководството на касата, управител  или подуправител", поясниха от НЗОК.

Съсловната организация настоява разпределението на допълнителни средства между болниците, които лекуват пациенти с COVID-19, да е съобразено със свършената работа.

"В следващата година ни е необходимо минимум с 20%, 25% да бъдат повишени цените на медицинските дейности, включително и на болнична и извън болнична помощ. В противен случай ще рухнат всички. Дори и да не плащаме 100% от бюджетите, което вече е абсолютно нередно, ако не сме в криза, което е. Ние трябва да си плащаме там, където е минал пациентът", твърдят от БЛС. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст