В Габрово осъдиха мъж за лихварство

съд габрово

С присъда на Габровски окръжен съд И. И. от Севлиево е признат за виновен и осъден за това, че в периода от април 2015 г. до края на  февруари 2019 г., в Севлиево, като физическо лице, без надлежно разрешително от БНБ по Закона за кредитните институции, е извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва. В резултат на дейността си И.И. е получил неправомерни доходи на обща стойност 2985,97 лв.

За посоченото престъпление против кредитната система на извършителя е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено с 5-годишен изпитателен срок.

На основание чл. 53 ал. 2, б. „б“ от НК подсъдимият е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 2985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението. Освен това И.И. е осъден да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, част от претендираното обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок от постановяването й.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст