Партиите в Чехия се споразумяха за правителство

Петър Фиала

Центристки и десноцентристки партии в Чехия постигнаха споразумение за съставяне на коалиционно правителство, съобщи председателят на най-силната партия в новата коалиция, предаде Ройтерс.

Петър Фиала, председател на Гражданската демократическа партия и вероятен бъдещ премиер, каза, че партиите са се договорили за разпределението на правителствените постове, въпреки че не спомена отделни кандидати.

"Минахме през дълги, продължили цял ден преговори, но завършили с успех", заяви Фиала на пресконференция, излъчена по телевизията. Разговорите продължиха над 12 часа.

Петпартийната коалиция ще се изправи пред нарастваща инфлация, трупащ се дълг и икономика, страдаща от недостиг на полупроводници и увеличаващи се цени на енергията. През последните седмици в Чехия се увеличиха и новите случаи на COVID-19.

Партиите, групирани в две коалиции, спечелиха 108 места в 200-членната долна камара на парламента на изборите на 8 и 9 октомври, побеждавайки настоящия премиер Андрей Бабиш, чиито ключови съюзници не влязоха в парламента.

Въпреки относително бързото постигане на споразумение за коалиция ще бъде нужно още известно време за съставяне на правителство, тъй като ключова фигура – президентът Милош Земан, е хоспитализиран от 10 октомври и няма информация за състоянието му. Фиала каза, че е бил информиран от шефа на екипа на президента, че Земан е готов да се срещне с него в момента, когато бъде изведен от интензивно отделение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст