Започва кандидатстването за 72 млн. лв. земеделски субсидии

американски фермер фермери сащ

По разпореждане на министъра на земеделието Христо Бозуков земеделските стопани ще подават заявления по помощта за COVID-19 в 249-те общински служби по земеделие. Приемът по мярката започва на 8 ноември и ще продължи до 26 ноември 2021 г., включително. Целта е фермерите да бъдат улеснени при подаването на документите, както и да се избегне струпването на хора във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната.

В указанията, утвърдени и разписани от земеделския министър, е посочено, че за да кандидатстват по схемата "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19", земеделските производители трябва да подават заявленията си в общинските служби по земеделие на ведомството по постоянен адрес. Те могат да внасят документи лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФ "Земеделие". От аграрното министерство припомнят, че бюджетът по схемата е в размер на до 72 млн. лв. Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв. 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства. Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв. Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември.   

Право на подпомагане имат земеделски стопани (отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци). Те трябва да отговарят на определението за малки и средни предприятия и да не са обявени в несъстоятелност. Указанията по схемата са качени на сайта на ДФ "Земеделие".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст