ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Браншова камара “Пътища” скочи срещу действията на ГДБОП

магистрала Хемус

Ден след мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", по време на която по неофициална информация има 10 арестувани, Управителният съвет на Българската браншова камара "Пътища" осъди действията на органите на реда. От службата са проверили офиси на фирми, които са взели участие в строежа на автомагистралата. Извършени са обиски на различни места в страната.

Всички фирми, членове на Българска браншова камара "Пътища" изпълняват своите отношения с възложителите съгласно сключените договори. Контрактите, свързани с изграждането на магистрала "Хемус", спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство. Това се посочва в позиция на камарата. 

"Камарата няма да позволи нейни членове да бъдат възпрепятствани умишлено да извършват дейността си. Ръководството й настоява политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си", пише в позицията. Отбелязва се и че през последните месеци участниците в протестите на пътните строители са били подложени на допълнителни проверки от НАП и Икономическа полиция.

Преди седмица МВР и НАП направиха обиски и иззеха документи в държавната фирма "Автомагистрали" и агенция "Пътна инфраструктура". МВР инспектира магистрала "Хемус" с дрон, търсейки техниката и строителните материали за изграждането на магистралата. Инспекцията започна от лотове 4 и 5, но обхвана цялото трасе. Строителният министър Виолета Комитова заяви, че от лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителни процедури по цялото трасе. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми, като става дума за близо 200 млн. лева.

"В демократична държава репресирането на частния бизнес от държавата и нейните структури е недопустимо. Фирмите членове на камарата винаги са съдействали на държавните институции и органи и са предоставяли изчерпателна информация. През годините компаниите са доказали своята експертиза и лоялност към интересите на обществото. Камарата ще защити интересите им по всички законоустановени начини", се заключва в становището.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст