Някой си напълни джобовете покрай антигенните тестове за децата

Коронавирус

Още преди десетина дни в публикацията си „Бързи тестове за бързи пари“, „Банкеръ“ повдигна въпроса за меко казано странния начина по който бяха организирани търговете за доставка на „бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-4 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено“ . Както още тогава съобщихме, допълнителните 11 млн.лв, които правителството отпусна за тях, със сигурност са изострили апетита освен на бъдещите доставчици, така и на тези от които зависи кой ще бъде избран да получи тези апетитни хапки от държавната баница.   

Само за месец, здравното ведомство обяви три поръчки за такива доставки, условията в които бяха далеч от тези, които биха гарантирали почтена конкуренция между равнопоставени играчи.

Сроковете за участието и евентуалната доставка на бързите тестове в тези „конкурси“,  предвидливо аргументирани със спешността на ситуацията, бяха от абсурдни по-абсурдни –  три дни за подаване на документите за участие и три дни за доставка …?!  

Без отново да се връщаме на темата как подобни  условия биха могли да бъдат изпълнени единствено от предварително подготвени и информирани за тази „спешност“ и предварително подбрани  подходящи партньори на здравното ведомство, няма как днес да не се взрем в друг елемент от здравно-печалбарската завера, който лъсна с последната обявена покана, отправена към всички заитересовани  лица, публикувана на 3 ноември. Тя отново е адресирана до доставчиците на  „бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“ . Този път поръчката е повече от впечатляваща –  „до 1 468 800 теста“. За пореден път не са обявени прогнозни цени , но за сметка на това и този път  сроковете за доставка са повече от поразителни. В поканата е записано следното: „минимално количество със срок на доставка до 1 работен ден след сключване на договора и остатъчно количество  със срок на доставка  до три работни дни след сключване на договора. Всички участници предложили срок на доставка до три работни дни след сключване на договора, ще бъдат допуснати до класиране“…

Тоест само предварително готова с такива количества фирма ще бъде допусната до участие в търга. Тук неминуемо изниква въпросът, кой е този луд, който е закопал поне десетина милиона лева в този вид тестове и ги държи на склад у нас, за да може да ги достави тутакси?

Като капак на всичко това, няма как да не разсъждаваме и по още един съвсем немаловажен въпрос, който изниква след като преди няколко дни шумно и уж много публично бяха отворени първите 28 оферти на мераклиите да се докопат до първата партида от апетитната поръчка – тази за 400 000 теста. „Прозрачността“  в този своеобразен спектакъл на манипулацията беше сведена до отварянето на едни пликове с оферти, обявяването на имената на някакви фирми, между които между по информация на експерти в тази област няма нито един ексклузивен представител на производител, независимо от изричното условие посочено в конкурсната документация „предлаганите тестове трябва да бъдат от производител, който произвежда тестове включени в Общия списък на взаимно признати бързи антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС, актуален към датата на подаване на офертата“.

На практика всичко приключи с размахването на едни листа, но без и една дума за предлагана цена на доставка. И както можем да се досетим и до този момент фаворитът на здравното министерство за първия пай от държавната баница, все още не е посочен. За сметка на това обаче така отворената документация представлява реално маркетингово изследване за доставчици и цени, резултатите от което са известни на отбран кръг люде. А както добре знаем информацията е най-скъпата стока . Сега тези хора лесно могат да я изтъргуват като я предоставят на подходящия участник във вече настоящия голям търг.
А той е заложен за приключване само след дни – на 8 ноември. Така, че време за губене няма.

Но тава не е всичко. При внимателния прочит на изискванията в него се натъкваме на още един „забележителен“ елемент от чиновническите хватки. Това е точка  6.2 от конкурсната документация, която гласи „Тестовете да се изпълняват с проби от слюнка, като не се провеждат чрез самотестуване“. С други думи всичко разказвано пред телевизора досега, че организацията в училищата за тези тестове няма да изисква специално подготвени специалисти, се оказва поредната полуистина. Това условие говори само по себе си – за използването на тези тестове ще бъде задължително да има осигурен лаборант. Ами, нека да пресметнем колко лаборанти ще са необходими, за да тръгнат децата на училище. Може би и тях ще трябва да си ги внесем от Китай?

Още доста въпроси могат да бъдат задавани, но основният е да не би в екипа на здравния министър Стойчо Кацаров отново да са се намърдали хора, които прибягват до стари прийоми…?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст