ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на храната в световен мащаб приближава рекорден връх

супермаркет пазаруване коронавирус

Глобалните разходи за храна се увеличават, като вече почти достигат рекорден връх, което натрупва по-голям инфлационен натиск върху потребителите. През октомври индексът на ООН, проследяващ основните продукти от пшеница до растителни масла, се покачи с 3% до най-високото си равнище за последното десетилетие.

Какво дърпа цените нагоре

Този тренд удря още по-сериозно домакинствата, много от които претърпяха понижение на доходите си заради пандемията. Това ще подсили и притесненията на централните банки от покачващата се инфлацията, съобщава Bloomberg. Факторите за повишаващите се цени на храните са по-слабите реколти тази година, покачващите се разходи за транспорт, недостигът на работна ръка, която разтърси веригата на доставки и енергийната криза.

Покачването на цените ни връща към подобни за скокове през 2008 и 2011 г., които допринесоха за глобални продоволствени кризи. Сега в Северна Африка и Турция вече се сблъскват с трудности при опитите си да предпазят потребителите от ценовия удар. 

Как е в България

Българите масово усещат по портфейла си поскъпването на живота през последните месеци – от покупката на храни, през зареждането на автомобилите с гориво до нарастващите сметки за ток и отоплението на домовете. Това показва национално пазарно изследване, проведено от Arbitrage research&Consultancy във времето от 10 до 21 октомври тази година.

В детайли, 97% от пълнолетните българи между 18 и 64 години са усетили повишението на цените. Освен разходите за храна и зареждане на колите, растящи се оказват и цените на перилните препарати и козметиката, дрехите и обувките, нощувките в хотелите, посещенията в ресторанти и заведения. Българите усещат поскъпване и при цените на домакинските електроуреди, билетите за културни събития и при мебелите за обзавеждане на дома, показва още изследването. Масовото очакване е цените да продължат да растат. Едва 6% от анкетираните запазват спокойствие при тази перспектива.

Според последните данни на НСИ годишната потребителска инфлация в България се ускорява през септември до 4.8 процента. Това е най-високото ниво на инфлацията на годишна база от началото на 2020 г. насам. Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 1.2 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст