Прокуратурата проверява срока на ваксините, а не Борисов

Борисов - целофанът му се размириса

Прокуратурата пита здравното министерство какъв е срокът на годност на ваксините срещу коронавируса. Поводът е, че Софийската градска прокуратура е сезирана от здравния министър Стойчо Кацаров заради изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. На пресконференция ръководителят на СГП Илиана Кирилова каза, че обвинението ще иска от здравното ведомство информация докога е срокът на ваксините, кога са купени, колко са на брой и кога са дошли в България. Вероятно ще се наложи запитване дали една ваксина е годна след срока, посочен на опаковката. "Разговарях с министър Кацаров, който каза, че ще окаже пълно съдействие", отбеляза прокурор Кирилова.

"Като пуснат намалени шоколади, си ги купуваме и ги ядем цял месец. Гражданите се обръщат към прокуратурата с искане да се спрат ваксините. Уверявам, че и по този случай се работи. В момента, в който имам информация, ще ви уведомим", посочи шефката на СГП.  "Не е лесно да се каже, че Борисов е направил изказване, което е внесло смут в обществото. Знаете, че имаме такъв опит с г-жа Сербезова. Прочели сме мотивите, взели сме си поука", допълни Кирилова. Става дума за делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, заведено заради думите ѝ, че е възможен недостиг на лекарства по време на пандемията. Сербезова бе оправдана от съда.

В сигнала на Кацаров се казва, че твърдението на Борисов е фалшива новина. То може откаже много хора да се ваксинират, както и да събуди тревога. Здравният министър счита, че изказването му е заплаха за националната сигурност.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст