МВР: 60 млн. лева за “Хемус” са изнесени кеш в сакове и чували

автомагистрала "Хемус" дрон

От близо 84 млн. лева авансово преведени средства за изграждането на лот 5 от магистрала "Хемус" – 60 млн. лева са изнесени кеш в сакове и чували. Това обявиха на брифинг от Главна дирекция "Национална полиция". "Превежданите авансово суми за строителството на аутобана са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи се е състоял от близо 60 души.

Говорителят на МВР Явор Симов отговори на заканите за протести от страна на пътния бранш заради акцията: "Е ли изпълнителният директор на браншовата организация бивш директор на АПИ, обвинен за 30 млн. лева за строителството на АМ „Марица“ за безстопанственост в особено големи размери? Е ли сегашният председател на УС пак бивш председател на АПИ, който чрез съпругата си е усвоил 150 млн. за ремонт на язовири? Това са хората, които организират протести в центъра на София, това са хората, които очевидно не желаят парите на българския данъкоплатец да се харчат прозрачно и законно."

На лот 4 и 5 от "Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали ЕАД", обясни директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев. За лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем на механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. "Водно строителство Благоевград АД" е получила авансово за доставка на материали и наем на механизация 84 108 000 лв. За лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв.  На "Европейски пътища АД" са заплатени авансово 95 890 000 лева. е За лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Бяха изброени още фирмите „Грома холд“, ЕАД, „Хидрострой“, „Битумина“, „Пътинженеринг“ АД, „Пътинженерстрой-Т“ ЕАД.

"През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнала във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка за лот 5. По него проследихме пътя на аванса, отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД, за материали и механизация. Търговското дружество е избрано с инхаус процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от Наказателния кодекс. След акциите на нашите колеги миналата седмица получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията, се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. Арестувани са 14 души и са извършени 20 разпита, включително и пред съдия, обяви шефът на ГДБОП Калин Стоянов.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че по лот 5 няма изпълнение, тъй като няма издадено разрешително за строеж, а при проверка е установено „само леко престъргване на земни маси и то само в първите няколко километра". Но буферното дружество е получило веднага авансово 84 108 000 лева. "Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Буферната фирма превежда парите към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер.

Фирмите са с по 2 лева капитал и без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. Фиктивно са назначавани лица, част от които даже не са били на територията на България по времето, когато са били наети. Собствениците са установени и са заявили, че не знаят за притежаваните от тях дружества. Те упълномощавали трети лица, отново криминално проявени, които се разпореждали със сметките на фирмите. В тези сметки на кухите фирми са преведени 60 млн. лева за строителни услуги. Всичките 60 млн. са били изтеглени още в деня на тяхното постъпване – на суми от около милион, многократно и без предварителна заявка, в чували и сакове. Фактурите са на обща стойност от 70 млн. лева, като бюджетът е ощетен с милиони от ДДС и корпоративен данък.

"Защото сега ги няма авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се – няма ги. Току-що получихме информация, че някои от тези, подобни на превеждащия по 21 млн. лева в Обединените арабски емирства, планират да направят среща в Гърция тези дни. Оттам да критикуват служебното правителство и в близките дни да организират протест с тежките пътни машини в центъра на София", заяви вътрешният министър Бойко Рашков. "Чухте какво са правили. Какви огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце, без да е ясно къде се намират тези десетки милиони средства на българския данъкоплатец. Те не са средства на Бойко Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец. Къде са отишли – стана ясно в чии ръце са. Как са разходвани – не е ясно. Във всеки случай не са за магистрала „Хемус”, добави той.

"Нещо съвсем свежо отпреди час – в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини", каза още вътрешният министър. "Неотдавна Борисов направи обичайна инспекция с главна цел там. Дори тогава по повод неговото посещение ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев от сдружение БОЕЦ – да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил", подчерта министърът.

"Многократно подчертаваме – тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов – инхаус строителство на магистрала, предвижда очевидно пълна безотговорност. Пита се в задачата кой ще плати сега ремонта на строителството на „Хемус” в този участък. Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък. Няма ли пак да го плати българският данъкоплатец? Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов. Целта е била ето тази схема", категоричен е Рашков.

"Искам да кажа няколко думи за братската на ГЕРБ държавна организация, наречена Прокуратура на Република България. Вчера, струва ми се, чух една великолепна говорителка на прокуратурата да казва, че не може да се провежда разследване, успоредно на МВР и на прокуратурата за едно и също нещо. Прокуратурата извършва разследване на нещо, което е квалифицирано като безстопанственост по член 219 от Наказателния кодекс. Службите на МВР осъществяват разследване на други престъпления. И се пита в задачата дали прокуратурата осъществява разследване и за извършване на строителство без спазването на законите в страната. Питайте го Гешев, питайте Сийка Милева или някой друг. И накрая има ли лице, привлечено като обвиняем от прокуратурата?", попита силовият министър.

Президентът Румен Радев по-късно коментира пред репортери разкритията. Обществото трябва да знае истината къде са тези пари в момента. Дали те са по сметките, или са някъде в кеш и има ли гаранция, че тези пари ще се вложат в тези лотове, изтъкна Радев. Държавният глава обяви, че застава зад действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. 

Според бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов акцията е насочена за унищожаване към „Хемус“. "Не го унищожавайте. Ако не го довършите, мога да сложа подпис под всичко, че след години ще бъде в пъти по-скъпа", каза той.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст