Зеленски подписа закон срещу олигарсите

зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа предложения от него по-рано през годината и приет от парламента закон за предотвратяване на заплахи за националната сигурност, свързани с влиянието на олигарсите, съобщи ТАСС. 

"Демокрацията е закон и равенство. Подписах закон  срещу олигарсите, който коренно променя отношенията между големия бизнес и политиците. Сега всички икономически играчи ще бъдат равни пред закона и няма да могат да си купуват политически привилегии", написа Зеленски. в  Туитър

В същото време той добави, че няма да допусне "нарушаване на закона".

Законът беше одобрен на първо четене през юли. В него се посочва кой може да бъде определен като олигарх и се предвижда, че тези, които отговарят на посочените критерии, трябва да се регистрират като такива и няма да имат право да финансират политически партии и да участват в приватизация. От тях ще се изисква също всяка година да подават декларация за доходите си. Законът предоставя на Националния съвет за сигурност и отбрана, ръководен от президента на Украйнаq правото да определя кой отговаря на критериите да бъде дефиниран като олигарх.

Съгласно разпоредбите на нормативния акт водещи държавни представители, в това число президентът, премиерът и ръководителят на централната банка ще трябва да декларират взаимоотношенията си с олигарси, ако са имали такива.

Зеленски заяви през юли, че този закон е нужен, за да защити страната от влиятелни бизнесмени, които са корумпирали политическата ѝ система в продължение на десетилетия. Неговите опоненти изразяват опасение, че законът ще се прилага селективно и ще съсредоточи повече власт в ръцете на президента.

"Благодарение на закона срещу олигарсите Украйна получава исторически шанс да изгради една цивилизована и ясна връзка между големия бизнес и  държавата", подчерта той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст