ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ефективни ли са иРНК ваксините срещу COVID-19 при деца?

модерна модърна moderna ваксина коронавирус

Двете одобрени в ЕС ваксини срещу COVID-19, базирани на иРНК технологията – на BioNTech/Pfizer и на Moderna, които могат да се прилагат на лица, навършили 12-годишна възраст, са сравними по отношение на ефективност. Това информират от министерството на здравеопазването. Данните показват, че вероятността за разболяване след пълна ваксинация с Comirnaty на BioNTech/Pfizer (при лица над 16-годишна възраст) или със Spikevaxо на Moderna (над 18-годишна възраст) намалява с 95 % в сравнение с риска при неваксинирани лица. Настоящите проучвания за защита срещу "Делта" варианта показват ефективност от 90 % (за Comirnaty) и от 80 % (за Spikevax) срещу тежко протичане на болестта. Ако напълно ваксиниран срещу COVID-19 човек влезе в контакт с патогена, има голяма вероятност да не се разболее. Все още обаче не е известно колко дълго продължава тази защита. В клиничните изпитвания завършената ваксинация с Comirnaty на BioNTech/Pfizer при 12 до 15-годишни и със Spikevax на Moderna при 12 до 17-годишни деца показва ефективност до 100%. 

"Дори Вие или детето Ви да сте ваксинирани, необходимо е да продължите да спазвате правилата за дистанция, дезинфекция, проветряване и носене на предпазна маска. Причините за това са, че защитата не започва веднага след ваксинацията и също така не е еднакво силна при всички ваксинирани лица", посочват от министерството. 

Припомняме, че научните съветници на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ единодушно одобриха ваксината на Pfizer-BioNTech за деца на възраст от 5 до 11 години.  Очаква се имунизирането на тези деца да предотврати около 600 000 нови случая от ноември 2021 г. до март 2022 г. Повишаването на имунитета може да намали шансовете малките деца да предадат вируса на уязвими възрастни в техните семейства и общности, отбелязват здравните служители. Венецуела пък започна да ваксинира деца на възраст между 2 и 11 години с кубинската ваксина "Соберана 2". Това обяви вицепрезидентът на южноамериканската страна Делси Родригес, предаде Ройтерс. По данни на здравното министерство на Венецуела в страната има около 3,5 милиона деца между 2 и 11-годишна възраст.

Куба обяви, че трите й ваксини – "Абдала", "Соберана 2" и "Соберана Плюс" – осигуряват защита от над 90 процента срещу коронавируса. Тя добави, че здравните служители вече са започнали да ваксинират деца със слаба имунна система.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст