Концесията на летище София – под микроскоп

Летище София от птичи поглед

Няма шега! Транспортният министър Христо Алексиев наистина постави концесията на летище София под микроскоп. С това той за пореден път доказа, че не хвърля думите си на вятъра, а стриктно ги привежда в действие.

Няколко минути след като стана министър – на 16 септември, той обяви: "В рамките на моя мандат ще изисквам засилен контрол на изпълнението на концесионните договори!"

Три седмици по-късно – на 5 октомври – той публично изрази неодобрението си от начина, по който концесионера на летище София изпълнява задълженията си: „Виждам замърсени площи, лоша хигиена и струпване на хора", заяви тогава транспортният министър и обеща "това повече да не се допуска".

 

Тези дни "БАНКЕРЪ" научи, че на 2 ноември транспортният министър с изрично писмо е изискал от Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор на фирмата концесионер „Соф Кънект“ АД, справка за инвестициите на летището, направени от началната дата на концесията – 20 април 2021 г. до 31 октомври, както и плановете за инвестиции до 31 декември 2021 година. Целта на упражнението е да бъде проверено доколко обещаното в първия 5-годишен инвестиционен план на концесионера се изпълнява на практика.

Със същото писмо транспортният министър уведомява "Соф кънект", че на 11 и 12 ноември ще "командирова" на летището четирима експерти, които на място да проверят как стоят нещата. Двама от тях са специалисти в отдел „Концесии“ на ведомството, третият е главен инспектор в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА), а четвъртият – директор на дирекция в ДП „Ръководство на въздушното движение“ (РВД). "Уточнено" е още, че концесионерът е длъжен да предостави на проверяващите специално работно помещение и заверени копия на всички изискани от тях документи.

Според информацията, с която „БАНКЕРЪ“ разполага, четиримата инспектори едва ли ще бъдат затрупани чак с толкова работа, че да им трябва специално помещение. Откакто пое летището преди 7 месеца, концесионерът

изпълни частично само част от 18-те мерки,

заложени в „Плана за поддръжка и обновяване“, изготвен три месеца след началната дата на концесията.

Така например, все още не е завършено безкрайно необходимото „освежаване на нарушената маркировка“ на полосата за излитане и кацане (ПИК), независимо от факта, че крайният срок за това изтече още на 31 август.

Частично са освежени и нарушените маркировки на пътеките за рулиране, перона и стоянките на летищната техника, нищо че до изтичане на крайния срок – 30 октомври, освежаването трябваше да е 100-процентово.

В края на септември „БАНКЕРЪ“ писа и за още една имитация на дейност: вместо маркировката да се възстановява с висококачествена термопластична боя, номерът се отбива със студен шприц пластик, който е по-евтин и нетраен.

Не е изпълнен и заложеният в плана ремонт на Пътеката за рулиране J, който трябва да приключи буквално вдругиден – на 15 ноември.

А пък ремонтът на тъй важните за работата на летището две пътеки – S и L, които обслужват авиофирмите в Северния район и двете площадки за предполетна антиобледенителна обработка на самолетите в източния край на полосата, въобще липсва. Декларирано е само намерение до 31 декември да бъде изработен „Анализ на възможностите и изготвяне на техническа спецификация за ремонт“ на S и… дотам!

Всъщност, ако си припомним какво сме писали през последните няколко месеца, всички задължения на концесионера са

или частично започнати, или… съвсем недовършени:

ремонт и обслужване на снегопочистваща техника: краен срок 30 октомври, изпълнение – частично. Добре, че още не е завалял истински сняг и не е свил трайният студ;

– изготвяне на техническа спецификация за повишаване на носимоспособността на крайните участъци за безопасност (КУБ) – краен срок 30 октомври, изпълнение – никакво, защото задължителните проучвателни сондажи още не са започнали;

– ремонт и обновяване на асансьори и ескалатори – краен срок 30 октомври, изпълнение – нула и половина;

– анализ, проучване и оценка на риска на публичния паркинг към Терминал 2 – краен 31 октомври, изпълнение… В случая няма никакво значение, защото каквото и да съдържанието на този анализ, реалният ремонт на рушащия се обществен паркинг засега не фигурира в плановете на концесионера.

Единственото, с което концесионерът публично се хвали, са поставените няколко дивана с USB-портове за зареждане на телефони и лаптопи, както и масички от „еко“ материали, за които – по вътрешна информация,

са похарчени "само" 245 000 евро.

Шефът на „Соф Кънект“ Хесус Кабайеро Пинто обиколи сайтове и телевизии да рекламира въпросните дивани и масички като важна инвестиция.

Няма лошо – всяко подобряване на състоянието на летище София е важно. Като човек, който следи работата на аеропорта повече от четвърт век обаче ми се струва, че инвестициите в безопасност и сигурност, като подобряването състоянието на полосата и пътеките за рулиране, са доста по-важни от тези в мебели!

Другата голяма гордост на концесионера била единствената ремонтирана тоалетна на Терминал 2, която се намира на входа откъм метростанцията.

На фона на това безхаберие, текучеството взе да става нормална практика. По данни на „БАНКЕРЪ“, за последните 7 месеца са напуснали около 400 души. Става въпрос основно за висококвалифицирани специалисти, които са били привлечени от други фирми с по-високи заплати.

Според представители на синдикатите, от досегашните срещи с представители на концесионера за повишаване на заплатите можело да се говори най-рано в началото на 2024 година. С други думи, ако и в кадрово отношение

новите стопани на летището върнат часовника с 2-3 петилетки назад,

какво правим при сбъдване на прогнозите и излизане на авиационната индустрия от кризата след 4-5 месеца?

 Разбира се, това ще увеличи приходите на концесионера, който, както вече стана ясно, нито обича да инвестира, нито ще плаща такси на държавата до 19 април 2031 година!

Какво обаче печелим ние, обикновените данъкоплатци, след като тази куха по същество концесия бе подарена на "Соф кънект" уж за наше добро? Има изход от ситуацията. Даже няколко, но търсенето и откриването им трябва да стане по… етапния ред.

За начало – на 14 ноември трябва да пратим в парламента хора, които няма да се уплашат и ще разплетат тази порочна сделка както си му е редът: кои са идеолозите й – кои са авторите на концесионния договор – кои са истинските собственици на фирмата концесионер "Соф кънект" – кои са тия могъщи сили, принудили българската държава да отложи с 10 години изплащането на концесионните такси, що ще в директорския борд цял заместник-министър на вътрешните работи… и пр.

Белчо Цанев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст