ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция пак си поиска от Великобритания фризовете на Партенона

Кириакос Мицотакис Борис Джонсън

Ситуацията в Източното Средиземноморие и искането на Гърция за обединяване на фризовете на Партенона в родината им са били основните теми на разговора тази вечер в Лондон между премиерите на Гърция и на Великобритания Кириакос Мицотакис и Борис Джонсън, съобщи гръцката телевизия Скай.

Мицотакис е засегнал регионални въпроси като кипърския и процесите в Източното Средиземноморие. По отношение на първата тема според неофициални информации той е заявил на Джонсън, че решение на кипърския въпрос чрез две държави е неприемливо и не може да бъде основа за преговори.

Гръцкият премиер е допълнил, че правилата на играта не могат да се променят и постигнатото в Кран Монтана е основата, на която трябва да се изгради прогресът по кипърския въпрос.

Що се отнася до фризовете на прочутия античен храм Партенон в Атина, голяма част от които от началото на 19 в. се намират в Британския музей, Мицотакис е подчертал, че те са важен въпрос за гръцкото правителство и за него лично.

След срещата гръцкият премиер заявил, че Гърция ще работи методично, за да създаде и необходимата подкрепа сред британското обществено мнение за нуждата от обединяване на фризовете в Музея на Акропола в Атина. "Това е важен въпрос, който засяга двустранните ни отношения. В основата си той не е само юридически, но преди всичко въпрос на ценности и политически въпрос и ще използваме всички средства, за да постигнем целта си", каза Мицотакис.

Както се очакваше, Джонсън повторил британската позиция, че темата за скулптурните групи от Партенона е въпрос, който засяга управата на Британския музей, а не неговото правителство.

Двамата лидери са обсъдили още напрежението в отношенията между ЕС и Великобритания по отношение на приложението на протокола за Северна Ирландия. Според гръцки правителствени източници Мицотакис е представил общата позиция на ЕС и е предал на Джонсън, че евентуално едностранно прекратяване на действието на протокола с позоваване на член 16 от споразумението за Брекзит ще срещне обща европейска реакция с много вероятно прекъсване на действието на цялото търговско споразумение.

Мицотакис е поздравил Борис Джонсън за организирането на конференцията за климата в Глазгоу КОП26 и е оценил, че е постигнат напредъкът, който е бил възможен на една сложна многостранна конференция. Била е обсъдена и перспективата за сътрудничество в развитието на офшорни вятърни паркове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст