ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как мобилното банкиране се нарежда до Facebook

банков клон

Откакто светът е в пандемия и ограничителните мерки никнат като гъби след дъжд използването на кеш изпадна в "немилост". За сметка на това пък ръстът в използването на дигитални канали за банкиране е огромен. България следва глобалните тенденции, като скорошно проучване установи, че страната ни отбелязва спад от 18% на плащанията в брой през последните две години и сякаш плавно оставя кешовите транзакции зад гърба си.

Като предимства на дигиталното банкиране се изтъкват значително по-ниските трансакционни такси. Безкасовите плащания са доказано по-бързи, също и по-сигурни, а управлението на личните финанси реално е по-лесно, тъй като виждаме хронологията на всичките си разходи, без да се налага да събираме и проверяваме касови бележки. С напредъка на дигиталните методи за плащане, банките и търговците на дребно със сигурност ще засилят промоциите на различни продукти и услуги, които потребяваме онлайн.

Още по-любопитни са последните данни за популярността на приложенията за мобилно банкиране сред младите хора. Глобално изследване на един от хегемоните при картовите операции показва, че интересът сред по-младите поколения към приложенията за банкиране се доближава до този към социалните мрежи като Facebook, Twitter и Whatsapp. Оказва се, че в телефона на всеки по-млад човек има и мобилно банкиране и социална медия, а потребителите на възраст между 24-35 години проверяват мобилното си банкиране все по-често.

Около 80% от клиентите от тази възрастова група имат и двете приложения в телефоните си. При малко по-възрастните такава тенденция се наблюдава при 76% от потребителите. По-впечатляващото е, че хората вече възприемат и най-модерните методи за разплащане. 65% от потребителите на дигиталните канали за банкиране използват все повече плащанията със смартфон, а 64% използват предимно плащания с QR код. Около 59% от потребителите на тези канали използват безконтактните плащания. Всъщност всеки четвърти (25%) казва, че е използвал нови технологии за цифрово плащане, което не би използвал преди пандемията.

България е на дигиталната карта

Както стана дума, страната ни следва световния тренд. Неслучайно една от водещите банки отчете, че активните клиенти в дигиталните канали от началото на годината са се увеличили с почти 30% , а за първите 6 месеца на 2021 г. преводите, извършени през мобилното й банкиране са повишени със 70 на сто.

Очакванията на банкерите са много хора да продължат да взаимодействат с кредитните институции именно по този начин, тъй като вече свикват с удобствата и скоростта на обслужването.

Любопитно е, че се засилва и

онлайн взаимодействието между гражданите и местните власти.

Наскоро зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов отчете ръст на безкасовите плащания на местни данъци и такси.

Като се сравнят плащанията през 2019, 2020 и 2021 г. се вижда, че има значително намаление на процента на плащанията на каса в отделите на общината – от 21.22% през 2019 г. до 14.31%  през тази, което е с почти 7 на сто по-малко. През последните 2 години банковите преводи са се увеличили – от 58.27% на 60.37% , както и плащането през различните финансови посредници – от 12.92 на 16.2 на сто.

"Като обобщение може да се каже, че хората бягат от плащанията в брой, което е положителна тенденция и се насочват към различни алтернативни начини за внасяне на техните задължения към общината", заяви Барбалов.

Цифрово приобщаване

Въпреки всичко, все още има хора, които не се чувстват толкова комфортно с цифровите плащания и електронното банкиране. Изследванията показват, че 30% не се чувстват комфортно да използват дигитални плащания, а 39% казват, че се притесняват за сигурността на парите си. Това е позицията главно на по-възрастните поколения – над 55 до 64 години, при които страхът от измама възпрепятства желанието да се използват дигитални методи на плащане.

В този случай държавата и кредитните институции следва да действат заедно. Препоръката на експертите е да са инвестира в изграждане на цифрови умения и да се гради доверие в цифровите финансови услуги. Държавната власт може да даде пример, като активно въвежда отворено банкиране и финтех решения в рамките на обществените услуги.

Впрочем във Великобритания  вече има такава инициатива. В нея един от колосите в картовия бизнес си партнира с банка и неправителствени организации, като предлага обучения лице в лице на дигитално и финансово изключени хора. Обученията са предназначени за хора, живеещи в бедност или с ниски доходи, които имат ограничени дигитални умения и се нуждаят от подкрепа, за да използват цифрови финансови инструменти. Това включва и лица, изправени пред по-големи рискове от цифрови и финансови бариери, включително хора с увреждания.

България действително има нужда от подобни инициативи, тъй като последните данни на Евростат показват, че едва 1 от всеки 8 българи има онлайн банкиране на телефона или компютъра си. По-тревожното е дигиталното изключване на географски принцип. Например в Североизточния регион на България едва 5% от потребителите използват мобилно банкиране. Подобни са резултатите и при Южен централен, Северозападен и Югоизточен – около 7% потребители. Разликата е значителна спрямо Югозападния регион, в който влиза и София, където процентът рязко скача до 24 на сто.

Така че засега иконата за електронно банкиране се нарежда до тази на Фейсбук само върху екрана на мобилния телефон.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст