ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 62% от малките ученици вече са в клас

ученици

Повече от 62% от учениците от 1. до 4. клас вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, съобщиха от просветното министерство. Близо 146 000 деца от начален етап се върнаха в училище след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. В училище са почти 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната", показва информацията на МОН за седмицата 15-19 ноември. За същия период от време в клас без тестване са се върнали и 3573 деца, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела.

Все повече родители вече са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен към момента вариант за безопасно връщане на децата в клас. Към 10 ноември, когато за пръв път малките ученици се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили декларации за съгласие. За 10 дни техният дял вече е с 5% по-висок", посочват от образователното министерство.

63 ученици, 26 учители и 16 непедагогически специалисти са дали положителен резултат за COVID-19.

Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа. Над 486 000 теста са заявени за доставка до 10 декември. Все още не е ясно кога и при какви условия се очаква големите ученици да се върнат в клас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст