ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Потвърдените случаи на Омикрон нарастват

проф. Радостина Александрова

Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни.

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН в ефира на БНТ.

Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи, прогнозира тя.

"Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме“, обясни вирусологът.

Това, че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, припомни тя. Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди тя и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

"Потвърдените случаи на Омикрон нарастват. Лекарите от Южна Африка, които имат опит с новия вариант от първа ръка, споделят, че най-много от заразените са млади хора (20-30 г.), предимно мъже, от които около 60% не са били ваксинирани", каза проф. Александрова.

Много е рано да се правят заключения, смята проф. Александрова. Тя подчерта, че може да се наложи поставянето на повече от три дози.

Не бива да се бавите, ако сте ваксинирани и е време за поставяне на подсилваща доза, призова специалистът и добави, че трябва да се спазват мерките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст