ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Експерт: Омикрон може да се окаже прекрасен коледен подарък

Карл Лаутербах

Новият вариант на коронавируса – Омикрон – може да се окаже "прекрасен коледен подарък". Това написа в Туитър германският клиничен епидемиолог проф. Карл Лаутербах, който се очаква да е следващият здравен министър на Германия.

Според него огромният брой мутации в шиповидния протеин – 32 – не означава задължително, че вирусът ще бъде по-опасен за хората, а дори обратното.

"Виждаме, че Омикрон има 32 мутации в шипчето си. Това е два пъти повече от Делта, което означава, че той се оптимизира да заразява по-лесно и да бъде по-лек като преболедуване, именно така действат повечето респираторни вируси", казва Лаутербах в интервю. 

Още преди дни експерти от Република Южна Африка коментираха, че изглежда, че Омикрон причинява доста по-леки симптоми от всички предишни варианти.

Междувременно от Южна Африка също идват добри новини. Според проф. Абдул Карим, който беше главен здравен съветник на правителството по време на първата вълна на пандемията, настоящите ваксини вероятно ще бъдат ефективни и за Омикрон, предаде bTV.

"От това, което наблюдаваме до момента при различни други варианти знаем, че имунитетът към ваксините общо взето се запазва, когато става въпрос за хоспитализации и тежко протичане на болестта. Вероятността ваксините да действат така и при Омикрон е голяма", казва Карим.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст