ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Южна Африка се обяви срещу ограниченията за пътуване

Сирил Рамафоса

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви, че светът трябва да се противопостави на неоправданите и ненаучни ограничения за пътуване, свързани с Covid-19, които нараняват най-вече развиващите се страни, съобщи Ройтерс. Притесненията на властите в Южна Африка са, че целият свят  реагира с тревога на новия вариант на коронавируса Омикрон и бяха наложени ограничения за пътуване.

Новият вариант беше засечен за пръв път в Република Южна Африка  на 24 ноември, но за по-малко от седмица вече беше открит в множество страни, сред които Германия, Белгия, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Израел и други.

Южна Африка заяви в събота, че е наказана за усъвършенстваната си способност да открива нови варианти рано, тъй като забраните и ограниченията заплашват да навредят на туризма и други сектори.

„Трябва да се противопоставим на неоправданите и ненаучни ограничения за пътуване, които увреждат икономиките и секторите, които разчитат на пътуването. Има световен ред, при който богатството на една страна е разликата между болест и здраве“, каза Рамафоса по време на реч при откриването на срещата на върха Китай-Африка в Дакар.

В понеделник Световната здравна организация определи новия вариант на коронавируса Омикрон като такъв, който представлява „много голям риск“ за увеличаване на броя на заразените в глобален мащаб. От организацията казаха също, че последиците от него могат да бъдат тежки в някои части на света.

„Омикрон има безпрецедентен брой мутации, някои от които са притеснителни заради потенциалното им влияние върху развитието на пандемията“, написаха от СЗО и подчертаха, че последиците ще са най-тежки за страните с най-ниски нива на ваксинация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст